Fico se pokusí najít spojence, pravice už jedná o kabinetu

Slovenský prezident Ivan Gašparovič pověřil sestavením vlády vítěze parlamentních voleb Roberta Fica. Dosavadní premiér by k tomu ale nutně potřeboval najít stranu, která přeběhne z pravicového tábora a sestaví vládu s Ficovou stranou Smer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico, Iveta Radičová

Robert Fico, Iveta Radičová | Zdroj: ČTK

Všeobecně se čeká, že pravicová čtyřkoalice vábení Roberta Fica odolá, už jen kvůli předvolebnímu slibu stran, že s ním do vlády nepůjdou. Totéž více či méně nahlas zopakovaly i po volbách.

Přehrát

00:00 / 00:00

První den povolebních vyjednávání na Slovensko shrnul ve Stalo se dnes zpravodaj Vojtěch Berger

Pokud by některá pravicová strana nakonec skutečně „zradila“, bude zcela jistě mít problém u voličů.

Spekuluje se o tom, že v rámci Křesťanskodemokratického hnutí jsou určité spory, zda jít, či nejít se Smerem. Otázkou je i chování nových stran, tedy Mostu-Híd zastupujícího maďarskou menšinu a Svobody a Solidarity podnikatele Richarda Sulíka.

Fico dostal na sestavení kabinetu od prezidenta lhůtu do příští středy. Pravice ovšem mezitím nezahálí a už zahájila neformální jednání.

Šéf strany Most-Híd Béla Bugár si dokonce myslí, že není třeba čekat na to, až Fico oficiálně oznámí neúspěch. Podle něj by bylo lepší poslat prezidentovi do tohoto pátku dokument se zárukou, že pravice je skutečně schopná vládu sestavit a garantovat parlamentní většinu.

Pravice bude čelit nebývale silné opozici

Stabilitu případné pravicové koalice však může omezovat hned několik limitů. Samotná většina 79 mandátu není příliš velkorysá, minimální počet přesahuje pouze o tři křesla.

Taková potenciální vláda navíc proti sobě bude mít tak silnou opozici, jakou Slovensko ještě nezažilo, a to nejen početně, ale i svou soudržností, neboť plných 65 křesel obsadí v novém parlamentu Ficův Smer.

Jak známo, Rober Fico je přeborníkem ve slovních útocích na své konkurenty a v roli opozičního lídra by tyto své vlohy mohl uplatnit dvojnásob. Ať už pravicová vláda udělá jakýkoliv zásah do sociálních výhod občanů, vždy tím nahraje opozici, která je už tak silná.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme