Řecká ekonomika se dál topí v krizi. Pomoci má i Čína

Čína má zájem o investice v Řecku v hodnotě několika miliard eur. Před podpisem jsou dohody v oblasti lodní dopravy, leteckého průmyslu a logistiky. Představitelé Pekingu přijíždí do Athén v době, kdy Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service srazila úvěrové hodnocení Řecka o plné čtyři příčky do spekulativní kategorie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko - mořská pláž

Řecko - mořská pláž | Foto: Martin Prokeš

Čínský vicepremiér Čang Te-ťiang v Athénách podepíše řadu dohod s řeckými společnostmi, mimo jiné o rekonstrukci v přístavu Pireus nebo o společných podnicích v námořní oblasti v hodnotě půl miliardy eur.

Další investice slibuje i čínský státní podnik Cosco, který už v Pireu vlastní kontejnerový terminál a u řecké metropole chce vybudovat i logistické centrum určené k dopravě zboží mezi Čínou a Balkánem.

Ne všechny obchody mezi oběma zeměmi se ale daří uzavřít. Ztroskotala především dohoda o prodeji dluhopisů čínským bankám v hodnotě dvaceti miliard eur, protože Athény odmítly prodat podíl v největším finančním ústavu země, Národní bance.

Robert Mikoláš, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme