Lidé se mohou podívat do zákulisí pardubického krematoria

Pardubické rondokubistické krematorium navrhnul v roce 1923 architekt Pavel Janák a už tehdy byla budova architektonickou špičkou s nejmodernějším zařízením. Letos vláda rozhodla o tom, že zařadí budovu mezi národní kulturní památky. Služby města Pardubic, které krematorium provozují, se to právě dnes rozhodly oslavit s každým, kdo přijde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

krematorium pardubice

krematorium pardubice

Pardubické krematorium ale proslavil nejen architekt, ale také režisér Juraj Hertz. Část jeho kultovního snímku Spalovač mrtvol se natáčela právě v této budově. „I bílé kachličky okolo původních pecí tu zůstaly ve stejné podobě, jako byly v tom filmu,“ říká vedoucí krematoria Pavel Ježek.

Dnešní prohlídka začne právě promítáním tohoto filmu. Pak už se návštěvníci budou moci podívat jak do historické obřadní síně, tak i do technického zázemí. „Čeho se bojíme, to nás také přitahuje. Takže se samozřejmě nejvíce lidé zajímají o žehové pece. O to, jak to vlastně je, když rakev zajede do katafalku a co se potom s ní děje,“ podotýká Ježek.

Lidé, kteří se necítí na to, aby si krematorium prohlídli zblízka, si mohou projít třeba hřbitovy. „Jsou místem nejen k smutečním obřadům, ale i k příjemným procházkám. Slouží i k určitému zamyšlení nad životem samým,“ uzavírá Ježek. Den otevřených dveří začíná ve čtyři hodině odpoledne.

ak, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme