Hráči Karlovarského symfonického orchestru demonstrovali

Zhruba dvě stovky lidí přišly podpořit demonstraci Karlovarského symfonického orchestru. Muzikanti žádají po magistrátu města, tedy zřizovateli, jak odvolání ředitele tělesa Zdeňka Vikora, tak i náměstkyně pro kulturu Dagmar Laubovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarský symfonický orchestr

Karlovarský symfonický orchestr | Foto: www.kso.cz

Symfonici tvrdí, že postupy, jakými je orchestr vedený, znamenají likvidaci nejstaršího hudebního tělesa v Evropě. „Už nemáme originální Karlovarské divadlo a teď bychom už neměli mít ani Karlovarský symfonický orchestr. To je katastrofa,“ řekl jeden z účastníků protestu.

„Chceme, aby zůstal, aby se město k němu chovalo vstřícně a dobře,“ podotkla protestující žena. Důvodem protestu je také chystané změna právní formy tělesa, a to na obecně prospěšnou společnost.

Podle symfoniků bude tímto krokem orchestr pohřbený. „Důsledky jsou širokosáhlé. Pan ředitel se nechává slyšet, že nám ve středu jenom oznámí, že dojde k přechodu na obecně prospěšnou společnost a konečně tady bude pánem on,“ řekl hudebník a člen umělecké rady Martin Petr.

Laubová: Je to vydírání

Ještě před několika týdny ale náměstkyně pro oblast kultury Dagmar Laubová prohlásila, že na žádné změně nepracuje. „Žádná právní forma se zatím nechystá,“ zdůraznila. Nové informace ale hovoří o tom, že městská rada bude o změně právní formy tělesa rozhodovat právě dnes.

Přesto ale Dagmar Laubová kritiku části hudebníků odmítá. Prohlásila, že tím pravým důvodem současného dění v orchestru je neochota některých symfoniků smířit se s tím, že s novým ředitelem přišle řád a režim.

Takový postup protestů proto označila za vydírání. „Nejde to, aby si sami muzikanti určili, kdo jim bude dělat ředitele,“ řekla. Napětí v Karlovarském symfonickém orchestru začalo poté, co magistrát jmenoval letos v březnu ředitelem Zdeňka Vikora, který v orchestru působil jako jeden z hráčů.

Ještě předtím ale město snížilo náklady na provoz orchestru. Nový ředitel tak některým hudebníkům snížil úvazky a tím i platy. Přes snížení dotace ale nebyl nikdo propuštěn.

Andrea Strohmaierová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme