V červenci by už měla nová vláda pracovat na rozpočtu

Vedení tří stran, ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, narýsovalo jasný časový plán pro sestavení nové české vlády. Program vlády chtějí předložit do konce června, křesla ministrů rozdělit do 7. července a od 10. července by už kabinet mohl pracovat na rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference během koaličních vyjednávání (zleva TOP 09, ODS a Věci veřejné)

Tisková konference během koaličních vyjednávání (zleva TOP 09, ODS a Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

„Jak to budou jednotlivé komise stíhat, tak budeme uzavírat kapitoly. První na přetřes přijde zahraniční politika. Potom ekologie, podnikání, bezpečnost, školství, zdravotnictví, veřejné rozpočty,“ nastínil náplň nejbližších dní předseda Věcí veřejných Radek John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen vyjednávacího týmu TOP 09 Petr Gazdík ve Světě o osmé.

Podle člena vyjednávacího týmu TOP 09 Petra Gazdíka nepostupují práce jednotlivých komisí tak rychle, jak by si strany představovaly. „Proto jsme vyhlásili závazné termíny. Vše, co nestihnou, bude projednáno na K9,“ řekl Gazdík.

Konečná podoba až po důvěře

Například oblast zdravotnictví nebo veřejných rozpočtů bude podle něj potřebovat ještě hodně práce. „Nejsou to žádné konkrétní problémy, ale například komise pro zdravotnictví se sešla teprve dvakrát, což považujeme za pomalé tempo,“ poznamenal Gazdík.

Příští pondělí, tedy den před ustavující schůzí sněmovny, pak chtějí strany vybrat své kandidáty do vedení dolní komory. Podle lídra ODS Petra Nečase se všechny tři strany shodly na tom, že vedení sněmovny dostane konečnou podobu až poté, co nová vláda získá důvěru poslanců.

„Tyto tři strany si tímto způsobem takzvaně zabezpečují i možnost předsedy sněmovny pro případný třetí pokus, případně pro procedurální záležitosti související s hlasováním o důvěře vládě. S tím, že pak jsme připraveni otázku předsedy či předsedkyně, místopředsedů či místopředsedkyň případně znovu otevřít,“ řekl Nečas.

Gazdík také zopakoval, že rodící se trojkoalice i nadále odmítá jméno Lubomíra Zaorálka z ČSSD na postu předsedy sněmovny. „Jeho politický styl je pro nás neslučitelný s výkonem této funkce,“ podotkl Gazdík. O jiných jménech jsou ale prý strany ochotny jednat.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme