O detailech zavádění školného jednají týmy ODS, TOP 09 a VV

Schůzky nejužších vyjednávacích týmů ODS, TOP09 a Věcí veřejných pokračují. Dnes by se měly probírat podrobnosti zavádění školného na vysokých školách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti

Studenti | Foto: Tomáš Adamec

Základní věc je jasná - strany se shodly na tom, že školné by se mělo zavádět, a shodují se i v tom, že by nemělo vytvořit sociální bariéry pro přístup k vysokoškolskému vzdělání.

V detailech se ale některé názory liší. Lídr ODS Petr Nečas například řekl, že školné by se mělo zavádět až ve chvíli, kdy budou připravená i ostatní doprovodná opatření jako jsou například studentské půjčky, stipendia nebo studentská spoření. Otázkou také je, jestli by mělo jít o přímé školné nebo odložené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pospíšil, vyjednavač za ODS v oblasti školství a Jakub Holas z iniciativy SOS student diskutovali o školném v Ozvěnách dne

Například Věci veřejné jsou zase zastánci odloženého školného a vedle sociální stránky věci, tzn. že školné by nemělo zabránit například nemajetným studentům studovat na vysokých školách, také chtějí, aby část školného šlo na prospěchová stipendia pro velmi nadané studenty.

Školné jen pro nadprůměrně vydělávající absolventy?

Jiří Pospíšil, vyjednavač za ODS v oblasti školství a děkan plzeňské Právnické fakulty v Ozvěnách dne školné zdůvodnil potřebou spoluúčasti těch, kteří služeb vysokých škol využívají. „Všichni se shodujeme, že je třeba do systému škol přidat peníze, aby se zvýšila jejich kvalita.“

Vyjádřil přesvědčení, že školné musí být sociálně citlivé. Měli by ho platit pouze ti, kteří dostanou díky svému vzdělání dobré mzdy, nikoli adepti komerčně neatraktivních oborů. „Pokud by platili školné všichni na dřevo, mohlo by to poškodit zájem některých studentů o některé obory. Nechceme, aby platili studenti, ale úspěšní absolventi, kteří vydělávají více než průměrný občan,“ shrnul postoj ODS Pospíšil.

Studenti - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jakub Holas z iniciativy SOS student se vyslovil proti školnému. „Nemělo by být v zájmu státu zadlužovat studenty. Jsme proti školnému v jakékoli podobě, protože je otřesné, aby zde byla skupina lidí, která by byla z nějakých hledisek vyloučena ze vzdělání. Už teď je studium finančně náročné,“ poznamenal Holas.

„Vzdělávání by mělo být prioritou, na kterou bychom měli být schopni připlácet například z daní,“ uvedl Holas a kritizoval, že se téma otevírá před prázdninami a jedná se o něm za zavřenými dveřmi.

Pospíšil zdůraznil, že odložené školné nevylučuje nikoho ze studia, protože by ho platili až nadprůměrně placení absolventi. „Žádnému studentovi nevznikne povinnost během studia okamžitě platit školné. K jednání za zavřenými dveřmi Pospíšil připomněl, že vzniká vládní konspekt, parametry vládního prohlášení a celou věc pak budoucí ministr školství projedná s odbornou veřejností.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme