Nepřidají vám? Pak dejte všichni výpověď, vyzvala ČLK lékaře

Česká lékařská komora (ČLK) dnes podpořila požadavek nemocničních lékařů na vyšší platy. Prezident komory Milan Kubek, souhlasí s tím, aby na konci roku dali hromadnou výpověď, jestli nedostanou přidáno. Akci organizují lékařské odbory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví

Zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

Podle profesní organizace lékařů situace v nemocnicích není dobrá. Řada oddělení totiž funguje jen díky přesčasům a také stále většímu počtu personálu z ciziny. Chybějí hlavně lékaři na internách, chirurgiích a odděleních ARO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger v Ozvěnách dne.

Kdyby lékaři hrozbu splnili, řada nemocničních oddělení by se musela zavřít. Tak radikální cestu použili zatím jen lékaři v Polsku. „Je to asi poslední způsob, jak přinutit politiky, aby přestali občanům lhát, že ve zdravotnictví je všechno v pořádku. A aby opravdové problémy českého zdravotnictví začali řešit,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Už dnes podle něj nemůže lékařská komora pacientům garantovat, že ve všech nemocnicích jsou ošetřováni dostatečným množstvím patřičně kvalifikovaných lékařů. „A to je velmi alarmující. Kdyby došlo ke kontrole personálního vybavení nemocnic, tak by řada oddělení musela být už dávno zavřená,“ upozornil Kubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident České lékařské komory Milan Kubek a mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ve Světě o jedné.

Komora požaduje, aby příjem lékaře, který nastoupí do praxe po skončení studia, byl jeden a půl násobek průměrné mzdy v České republice. Pro kvalifikovaného lékaře pak trojnásobek. „To jsou relace, které jsou v západních zemích standardní,“ zdůraznil prezident ČLK.

My říkáme, že teď je právě živná půda bavit se o tom, jestli těch nemocnic není zbytečně moc. Chceme shromažďovat specializovanou péči do jednoho místa a restrukturalizovat lůžkovou péči. Proto teď začít s takovými protesty mě připadá nerozumné,“ říká viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Využít finanční rezervy

„My například prosazujeme jednotný systém odměňování všech zaměstnanců ve zdravotnictví a obdobných službách. Platy by neměli zvednout jenom lékařům, ale i ostatním pracovníkům. Protože lékaři se bez svých profesních kolegů neobejdou,“ podotkl předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně ale odchody lékařů do zahraničí rok od roku klesají. Navíc je podle něj třeba si uvědomit, že je česká ekonomika v hluboké krizi. „Zdravotním pojišťovnám dochází rezervy,“ řekl Sršeň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Platy lékařů.mp3

Podle Schlangera ale má české zdravotnictví obrovské finanční rezervy, v řádech desítek miliard korun, které by se tak daly i v době hrozících škrtů použít. „To znamená, nedávat do zdravotnictví více peněz, ale lépe je využívat,“ upozornil Schlanger.

250 lékařů ročně odchází za lépe placenou prací do zahraničí – zejména do Německa a Velké Británie. Úřady práce nabízejí 700 volných míst pro lékaře, z toho 400 postů je více než rok neobsazených.

Ondřej Černý, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Michaela Vydrová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme