Japonsko čelí obvinění z uplácení členů velrybářské komise

Japonsko čelí obvinění z uplácení členů velrybářské komise, Tokio přesto chce v lovu kytovců pokračovat. Japonsko si kupovalo hlasy členů Mezinárodní velrybářské komise. Tvrdí to někteří z jejích členů, navíc krátce před začátkem výročního zasedání této organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto - velryba

Ilustrační foto - velryba | Foto: Digital vision

Moratorium na lov kytovců platí od roku 1986, Japonsko má ale výjimku k jejich zabíjení pro vědecké účely.

Maršálovy ostrovy a Kiribati prozradily, že jim Tokio hradilo cesty na jednání velrybářské komise, zástupci Tanzanie dokonce tvrdí, že jim byly nabízeny sexuální služby při jejich cestách do Japonska, výjimkou prý nebyly ani obálky s úplatky. A s těmito praktikami se svěřili britskému listu The Sunday Times.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonsko.mp3

O podobných praktikách se ale v zákulisí mluví dlouhodobě, Tokio totiž pro podporu lovu velryb, údajně kvůli vědeckých účelům, což je ve skutečnosti jen zástěrka, potřebuje hlasy těchto převážně malých zemí včetně těch, co ani nemají přístup k moři. I proto je také ekonomicky podporuje. Studenou sprchou může být pro Japonsko oznámení republiky Palau, že už lov velryb nepodpoří. A toto rozhodnutí přišlo právě po zveřejněných zprávách o úplatcích.

Japonsko prostřednictvím ministerstva zahraničí prohlásilo, že dané země podpořily lov velryb z patřičných důvodů, tedy nikoli zištných, ať už jde o zajištění dostatku potravin či respekt pro odlišné zvyklosti jiných zemí.

Obhajoba dlouholeté tradice

Tokio právě v této souvislosti zároveň vyzývá mezinárodní společenství, aby tuto tradici sahající až do 12. století respektovalo. Na výzvy ochránců zvířat pak odpovídají slovy, že kdyby se tohoto lovu vzdali, je to jako kdyby Britové měli přestat jíst tradiční fish and chips - tedy rybí prsty s hranolkami nebo Australané masové koláče.

Právě Austrálie však na konci května podala na Japonsko u Mezinárodního soudního dvora v Haagu žalobu s cílem zabíjení kytovců v antarktických vodách zcela ukončit.

A jak se ke všemu postaví samotná Mezinárodní velrybářská komise, jejíž šéf chce snížit roční povolený počet ulovených kytovců ze dvou tisíc na polovinu? To se uvidí příští týden na jejím výročním zasedání v Maroku.

Robert Mikoláš, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme