Moos: Plán zavedení elektronických dálničních známek je skandální

V Česku mají papírové dálniční známky nahradit v osobních automobilech elektronické viněty. Příští týden by měl s miliardovou státní zakázkou na čtyři milióny vinět pohnout ministr dopravy Gustav Slamečka. A to přesto, že o viněty v Česku skoro nikdo nestojí. Budou totiž výrazně dražší než papírové známky. Proto je kritizuje třeba lídr ODS Petr Nečas. Mezi kritiky patří také dopravní expert Petr Moos z Dopravní fakulty ČVUT, který zakázku považuje za nehoráznost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice

dálnice | Foto: ceskedalnice.cz

„Tu nehoráznost spatřuji v tom, že náklady na papírové viněty jsou v v horizontu pěti let řádově necelé dvě miliardy korun včetně distribuce. Náklady na zavedení elektronických kupónů a provozování v průběhu pěti let se pohybují kolem devíti miliard,“ říká Moos.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném zavedení elektronických dálničních známek mluvil na Rádiu Česko dopravní expert Petr Moos z Dopravní fakulty ČVUT

Firma Kapsch ale říká, že elektronické viněty půjdou nabíjet po internetu nebo mobilem. Viněty by podle nich mohly sloužit i jako elektronická peněženka při platbách u čerpacích stanic nebo v servisu.

„Takto rozšířený projekt nikdy na stole ministerstva nebyl ani nebyl posuzován,“ vyvrací argumenty o výhodnosti elektronických dálničních známek Moos.

Podle Moose by nebyl pro české řidiče přijatelný ani model, při kterém by díky elektronické vinětě platili mýtné podle skutečně ujetých kilometrů na dálnici:

„K výkonovému zpoplatnění se možná v budoucnu připojíme v rámci celé Evropské unie. Kdy to ale bude nedokážeme říct. Musí být ale zcela rekonfigurován celý systém příjmů státu z dopravy tak, aby byla výše poplatku za kilometr únosná a zároveň aby nebyly omezeny příjmy státu.To je ale vzdálená budoucnost.“

„V případě zavedení elektronických vinět a zachování současného systému tak, jak je nyní stanoven zákonem, tedy jako časové zpoplatnění, Česká republika ztratí devět miliard,“ zdůrazňuje Petr Moos.

Systém elektronických vinět dnes odmítla i ČSSD. Strana proto příští týden představí vlastní návrh, řekl dnes její místopředseda Bohuslav Sobotka:

„My jako sociální demokraté příští týden předložíme návrh zákona, kterým by se projekt elektronických vinět buď zcela zrušil, nebo odložil o několik let. Rádi bychom vyzvali všechny politické strany, kterým záleží na racionálním hospodaření státu, aby tento náš návrh podpořily.“

Ondřej Černý, Zbyněk Zykmund, Jan Piroch, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme