Zločin v Jihoafrické republice prý nafukují novináři

Padesát vražd denně, stovky znásilnění za stejnou dobu, 250 tisíc ozbrojených vloupání do obytných domů za rok. Tak vypadá strohá statistika hostitelské země fotbalového šampionátu - Jihoafrické republiky. Z toho vyplývají obavy fanoušků o osobní bezpečnost. Ovšem řada Jihoafričanů to považuje za čiré přehánění a o své zemi mají trochu jiné mínění.

Samuel je Afrikánec, tedy potomek bílých přistěhovalců. Narodil se na jihu Afriky, ale pořád přemýšlí, že odtud zmizí. Každý z jeho kamarádů už má za sebou nějaké to přepadení a Samuel si myslí, že to bude jen horší. „Nemyslím si, že bych chodil na špatná místa ve špatném čase. Vždycky mě přepadli blízko univerzity v Kapském Městě, kde jsem tehdy bydlel. Nechtějí tě zabít, chtějí jen prachy, telefon a tak,“ stěžuje si Samuel.

Osmadvacetiletý barman by uvítal přísnější zákony, aby policisté mohli střílet bez varování, aby konfiskovali zbraně při raziích a aby bylo složitější získat licenci na zbraň. „Nemyslím si, že to půjde. Máme tu hromadu nezkušených policistů a turisté si často stěžují, že policisté jsou neschopní. To by mi však stejně nepomohlo tenkrát, když mi útočníci položili nůž na břicho,“ říká Samuel.

Samuel ovšem není mládenec, který by jezdil jenom v autě a večer trčel doma. Možná, že si občas o nějakou nepříjemnost koleduje. Narozdíl od dámy v nejlepším věku, která do Jihoafrické republiky utekla po roce 1968. Táňa Lhotský se živí turismem a v Pretorii ubytovává slovenské fanoušky, ale je jich málo.

„Nejhorší pro lidi byla kriminalita, strašně se báli. Když jsme v prosinci začínali, mělo přijet 2200 lidí. Teď máme tak 200, kteří přes nás přijeli. Lidé však zájezdy začali rušit, protože se bojí. Byl to pro mě šok,“ říká.

Paní Táňa si myslí, že špatnou pověst Jihoafrické republiky vyrábějí především novináři. S tímto názorem rozhodně nezůstává sama. Krade se a přepadává v každé zemi na světě, a tak Jižní Afrika nemůže být podle Táni výjimkou.

„Jsem z toho smutná, protože máme místa, kde to není bezpečné a je to tam špatné. Ale vy teď jedete na kole a nic se vám ještě nestalo. Nevypadá to tak zle, jak o tom mluví média. Nesmí se však zapomenout, že máme 45 miliónů lidí. Je proto jasné, že tady bude větší kriminalita než na Slovensku, které má pět miliónů lidí. Navíc je tu moc krásná krajina,“ doplňuje Táňa.

Zajímavý názor zastává nejmenovaný český diplomat, podle kterého silnou roli hrají lobbisté z bezpečnostní agentur. Ti chtějí mít na titulní straně zločin a na další straně si zaplatí reklamu. Těžko říct, co je na tom pravdy, ale bezpečnostní agentury tvoří po hornickém průmyslu druhé nejsilnější ekonomické odvětví.

O postřehy ze života v Jihoafrické republice se s posluchači v Zápisníku zahraničních zpravodajů podělil reportér Ľubomír Smatana. Tentokrát si posvítil zejména bezpečnost v ulicích jihoafrických měst.

Logo

Zobrazit Jihoafrickou republiku na větší mapě
autor: lsm
Spustit audio