Vládní koalici v Německu oslabují vnitřní spory

Evropská média se v těchto dnech stále rozepisují o potížích vládní koalice v Německu. Oslabují jí vnitřní spory o rozpočtové škrty, reformy i možnost odchodu klíčových osobností, k nimž patří ministr obrany Karl Theodor zu Gutenberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Za moment, který rozhodne o vládě mnozí označují 30. červen. Den, kdy se bude hlasovat o nástupci Horsta Köhlera v prezidentském úřadě.

Britský Guardian zjistil, že koaliční partner Merkelové křesťanských demokratů - liberálové z FDP - zvažují podporu prezidentského kandidáta SPD - pastora Joachima Gaucka - místo křesťanského demokrata Christiana Wulfa. List také napsal, že někteří ministři vlády mluví o jiných jako o divokých prasatech nebo amatérech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní koalici v Německu oslabují vnitřní spory. Téma pro Jiřího Hoška, vedoucího zahraniční redakce ČRo-1 RŽ na Rádiu Česko.

Týdeník Spiegel minulý týden nazval kancléřku Angelu Merkelovou "Trummerfrau." Tak se říkalo v Německu ženám, které odklízely ruiny po válečném bombardování.

Rozpory hlavně kvůli přísným škrtům

Rozpory ve vládě panují hlavně kvůli přísným škrtům. Za čtyři roky by Angela Merkelová chtěla prosadit škrty ve výši 80 miliard eur. „To je astronomická položka a řada představitelů německého průmyslu si klade otázku, zda škrty nepůjdou na úkor hospodářského růstu, který se v Německu rozbíhá velmi pomalu,“ přiblížil na Rádiu Česko Jiří Hošek, vedoucí zahraniční redakce ČRo-1 RŽ, předtím dlouholetý zpravodaj v Německu.

Podle něj se objevují také úvahy, zda by nebylo lepší vydat se americkou cestou – nastartovat hospodářský růst na dluh a škrty prosazovat až v té druhé instanci.

Průzkum: Merkelové vláda asi padne

Podle nejnovějších zpráv navíc klesl index důvěry v německou ekonomiku (v květnu byl na 45,8 bodu, v červnu 28,7 bodu). Index udává vlivný institut ZEW z Manheimu.

„To zcela nepochybně může ovlivnit postavení Angely Merkelové. Kancléřka neví, který z mnoha požárů na ekonomické a politické frontě hasit dřív,“ uvedl Hošek. Podle čerstvého průzkumu veřejného mínění 53 procent oslovených řeklo, že Merkelové vláda asi padne.

Jiří Hošek, Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme