Podle Prahy nemá Mucha právo mluvit do umístění Slovanské epopeje

Potomek Alfonse Muchy, John Mucha, podle pražských radních nemá právo mluvit do toho, kam a kdy Slovanskou epopej přemístí. Podle archivních materiálů totiž pro Prahu nechal obrazy namalovat americký mecenáš umění, který je od Muchy údajně pro Prahu koupil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

Slavný cyklus Slovanskou epopej její autor Alfons Mucha Praze nedaroval, pro hlavní město ji nechal namalovat mecenáš umění Charles Crane. Radní pro kulturu hlavního města Ondřej Pecha tak potvrdil dnešní informace Mladé fronty DNES, že v Archivu hlavního města Prahy jsou materiály, které jednoznačně potvrzují, že dvacet pláten nezpochybnitelně patří Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž michaely Veteškové o nových a překvapivých skutečnostech, které se objevily okolo Slovanské epopeje Alfonse Muchy.

Proto podle Pechy nemá John Mucha jako Muchův potomek právo mluvit do toho, kam a za jakých podmínek dvacet obřích pláten nechá Praha přemístit:

„Ono to bylo tak, že americký mecenáš Crane objednal u Alfonse Muchy Epopej pro hlavní město Prahu a zaplatil. K tomuto dílu se nevztahuje pouze jedna smlouva. Těch smluv různého typu je celá řada, dílo totiž vznikalo v průběhu šestnácti let a přijímalo se postupně. Ke každému dílu tedy existují usnesení hlavního města Prahy a předávací protokoly.“

„Co mne překvapilo je, že do dnešní doby se radnice v tomto smyslu nikdy nevyjádřila a z historického hlediska existují například dopisy mezi mojí babičkou a radnicí, ve kterých se píše, že jde o odkaz Alfonse Muchy. Samozřejmě Charles Crane s tím byl propojen, protože to umožnil dědečkovi vytvořit, ale systém darování si musím prověřit,“ reaguje na nová fakta prezident Nadace Alfonse Muchy John Mucha.

Pražský magistrát chce dvacet obrazů přestěhovat už v létě z Moravského Krumlova do Veletržního paláce a na podzim je na osm měsíců vystavit. O dalším osudu radní definitivně nerozhodli.

Michaela Vetešková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme