EK: Úsporné kroky české vlády jsou pro letošek dostatečné

Letošní kroky české vlády ke snížení rozpočtového schodku bere Evropská komise jako dostatečné. Stejně zhodnotila i opatření přijímaná v dalších 11 zemích bojujících s nadměrným rozpočtovým deficitem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Většina států přijala doporučení Evropské komise z prosince loňského roku a sestavila plán postupného snižování rozpočtových deficitů. Cílem je v každé zemi Unie stlačit do roku 2013 rozpočtový deficit pod povolená 3 procenta hrubého domácího produktu.

„Ve všech případech jsou podle nás opatření dostačující k dosažení cílů stanovených pro rok 2010. Většinu z těchto zemí jsme vyzvali, aby více specifikovaly opatření, která chtějí přijímat v dalších letech,“ prohlásil eurokomisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK hodnotila země s nadměrným rozpočtovým deficitem. Téma pro bruselského zpravodaje Pavla Nováka a redaktora Ondřeje Housku ve Stalo se dnes.

Česko si pro letošní rok dalo cíl snížit schodek na 5,3 procent HDP. „České republice, Slovensku a Slovinsku Komise doporučila zahájit konsolidaci veřejných financí ještě letos,“ připomněl eurokomisař.

Oproti tomu třeba Německo, Nizozemsko nebo Rakousko, které také podléhají řízení pro nadměrný deficit, mohou podle komise se začátkem uplatňování opatření počkat do příštího roku.

Řízení pro nadměrný deficit

Brusel zároveň zahájil řízení pro nadměrný deficit se třemi dalšími zeměmi Unie. Toto řízení nastává v případě, že rozpočtový schodek členského státu EU překračuje tři procenta.

„V případě členských zemí eurozóny může následovat vysoká pokuta – až půl procenta jejich HDP. Ale sankce nastávají i pro státy, které neplatí eurem. U nich platí takzvaný konvergenční program. V případě porušení kritérii v rámci EU můžou přijít o finance ze strukturálních fondů,“ přiblížil ve Stalo se dnes redaktor Rž Ondřej Houska, který se unijní problematikou dlouhodobě zabývá.

Připomněl, že EU sice má tato pravidla a sankce, ale řada členských států je porušovala. „Například Řecko za dobu svého členství ve urozeně mělo pouze jednou schodek rozpočtu nižší než tři procenta a přesto v dějinách evropské integrace tyto sankce nikdy nebyly použity,“ dodal.

V EU se proto nyní mluví, že se mají pravidla změnit. Ve čtvrtek o tom mají jednat lídři Unie v Bruselu. „Pravděpodobně se shodnou na tom, že by členské státy ještě před tím než předloží konkrétní návrh rozpočtu do svého parlamentu, tak by základní údaje předložily Evropské komisi, která by společně s členskými státy tyto údaje zhodnotila a v případě výrazného navýšení výdajů v některé zemi, by ji požádala o korekci,“ přiblížil Houska.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Ondřej Houska, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme