Severokorejcům fandí na šampionátu v JAR Číňané

Severní Korea ve svém prvním vystoupení na MS v kopané v JAR prohrála s favorizovanými Brazilci 1:2. Přesto dokázala vstřelit gól, který vyvolal jásot u části fanoušků na tribuně. Jen hrstka z nich ale byli občané KLDR, ostatní pocházeli z Číny. Právě obyvatelé nejlidnatější země světa totiž přijeli Severní Koreu podpořit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS ve fotbalu 2010, Jihoafrická republika

MS ve fotbalu 2010, Jihoafrická republika | Foto: FIFA World Cup

Armáda dobrovolníků - tak se nazývá skupina Číňanů fandících Severní Koreji. Totalitní režim Kim Čong-ila prakticky neumožňuje svým občanům, aby s pasem a potřebným vízem mohli, až na několik málo výjimek, opustit zemi.

Jejich roli na stadionech v JAR tak kromě Korejců žijících v Japonsku obstarávají příznivci ze sousední ČLR, mezi kterými je i řada umělců a zpěváků. Severokorejské ministerstvo sportu totiž poskytlo jedné z čínských PR agentur práva k prodeji vstupenek na utkání mužstva KLDR.

Sledovat přímé přenosy nakonec ale mohou i sami obyvatelé Severní Koreje, tedy ti, co mají televizi. Vládnoucí režim Kim Čong-ila sice odmítl stanici v Jižní Koreji za tato práva zaplatit zhruba 130 tisíc dolarů, smilovala se však nad ním Asijsko-pacifická asociace veřejnoprávních subjektů ABU sídlící v Malajsii, která vysílání zápasů v KLDR umožnila zcela zdarma.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme