Obama chce po společnosti BP žádat plnou náhradu škod

Americký prezident Barack Obama přednesl v televizním projevu plán, jak zvládnout únik ropy v Mexickém zálivu. Američanům slíbil, že vláda zasaženou oblast vyčistí a obnoví. Obama zároveň zdůraznil, že po britské společnosti BP bude žádat plnou náhradu vzniklých škod. Se zástupcem BP se Obama sejde během dneška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama hovoří z Oválné pracovny

Barack Obama hovoří z Oválné pracovny | Zdroj: ČTK

Prezident Obama poprvé promluvil k národu z Oválné pracovny, což dokazuje, jaký význam celé situaci přikládá. Podle některých analytiků by pro něj ropná skvrna v Mexickém zálivu mohla mít horší důsledky než hurikán Katrína pro jeho předchůdce.

A tak se americký prezident snaží držet, co nejtvrdší postoj vůči viníkovi – společnosti BP. Ta by podle něj měla hradit kompletně všechny škody způsobené katastrofou. Což je také hlavní bod, se kterým chce Obama jít na dnešní jednání se zástupci firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obamův projev přiblížil v Ranním Radiožurnálu redaktor Ondřej Bouda

„Setkám se s předsedou BP a informuji ho, že jeho společnost musí vyhradit prostředky pro kompenzaci rybářů a obchodníků, kteří přišli o příjmy v důsledku úniku ropy. BP nebude tyto peníze kontrolovat. Musí na ně dohlížet třetí, nezávislá strana, která zajistí, že odškodnění budou účelná, spravedlivá a rychlá.“

Během vyšetřování katastrofy dělníci ze zničené ropné plošiny poukázali na to, že k nehodě došlo proto, že některý z manažerů si prosadil nestandardní postup těžby navzdory protestům předáků.

A Kongres dospěl k závěru, že BP obcházela vlastní i federální bezpečnostní předpisy. Navíc na takovouto nehodu nebyli vůbec připraveni. I to chce Obama do budoucna změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Erik Best komentoval Obamův projev v Ranním interview Radiožurnálu

„Poučili jsme se, že potřebujeme lepší bezpečnostní standardy a vynucovací prostředky pro mořskou těžbu. Ještě větší lekce ale je to, že jakkoliv zlepšíme opatření v tomto průmyslu, zůstává těžba velkým rizikem,“ uvedl Barack Obama.

Prezident ve svém proslovu také řekl, že v následujících dnech a týdnech se BP podaří zachytit až 90 procent ropy, která uniká z poškozeného vrtu. Na konci léta by pak firma měla dokončit pomocné vrty, jež by únik měly zastavit zcela.

'Trochu jako Bush'

Amerického novináře žijícího v Praze Erika Besta na Obamově projevu nejvíce překvapilo, že prezident mluvil trochu jako jeho předchůdce v úřadu George Bush. Uvedl to v Ranním interview Radiožurnálu.

„Několikrát vyvolával Boha, řekl, že Bůh nám pomáhá. A taky prezentoval tu krizi trošku jako válku proti terorismu. V tom smyslu, že tam je vážný nepřítel a uděláme všechno proto, abychom toho nepřítele porazili.“

„Ale vlastně nemluvil o tom, jak vyřešit ten konkrétní problém, skoro nemluvil o tom, co udělají, aby zastavili ten únik,“ konstatoval Erik Best.

Ondřej Bouda, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme