Novela zákona o DPH by měla pomoci podnikatelům

Ministerstvo financí připravuje společně s Hospodářskou komorou novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Novela má umožnit například vracet DPH u špatných pohledávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Stát bude také moci vybírat daň od dodavatele nebo i od odběratele, což má omezit daňové úniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Kužel hovoří o novele zákona o DPH ve Světě o desáté.mp3

Zásadní změnou je podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela opatření, které upravuje návrat pohledávek za dlužníky v insolvenci.

„Dosud takové ustanovení v českém systému DPH chybělo, a to z obav ministerstva a finančních úřadů o zneužití. My jsme našli kompromis, jak by se to dalo zamezit,“ říká Kužel.

Cílem Hospodářské komory je předat návrh poslancům co nejdříve, aby mohla být novela zákona platná od 1. 1. 2011.

„Všechny politické strany se před volbami shodly na této terminologii, takže předpokládám, že by neměl nastat žádný politický problém,“ míní Kužel.

Podle této novely bude mít dodavatel nárok na vrácení DPH státem, pokud mu jeho odběratel nezaplatí za dodané zboží. Dosud to takto podle Kužela nebylo z důvodu nevole berních úředníků.

Dodavatel ovšem bude mít nárok na vrácení DPH státem, pokud mu jeho odběratel nezaplatil, ale jen v tom případě, pokud soud proti neplatiči už zahájil insolvenční řízení.

Podle novely bude podnikatel, jehož kolega se dostane do insolvence, muset splnit určitou sadu podmínek, aby měl nárok na tzv. vratku, tedy vrácení peněz.

„Všichni víme, že podnikatelé stát svým DPH úvěrují. Proto bychom chtěli prosadit systém, aby se DPH platilo z hotových peněz, nikoliv z virtuálních,“ upřesňuje Petr Kužel.

Podle prezidenta Hospodářské komory sice nyní trvají insolvenční řízení několik let, ale novelizací zákona by se měla stát účinnější právě takzvaná vratka.

“Doufáme, že ti podnikatelé své peníze do budoucna uvidí reálněji, než je tomu dnes, a že ten systém bude pro podnikatele přívětivější,“ dodává Kužel.

Ministerstvo financí chce bojovat proti podvodům i dalšími zbraněmi

Obdobná úprava platí nejméně ve 12 členských státech Evropské unie, tento režim v různých formách funguje v Belgii, Lucembursku, Dánsku, Německu, Francii, Portugalsku, Irsku, Rakousku, Itálii, Řecku, Lotyšsku a Velká Británii.

Zavedení institutu společné a nerozdílné odpovědnosti, tedy možnosti vybírat daň od dodavatele nebo i od odběratele, umožňuje směrnice Evropské unie z roku 2006 o společném systému DPH.

"Pokud za daň odpovídá více osob společně a nerozdílně, jsou všechny tyto osoby potenciálními plátci daně, což znamená, že daň může zaplatit kterýkoliv z nich a v případě nezaplacení daně může správce daně vymáhat daň v plné výši po kterémkoliv z nich," uvedlo již dříve k návrhu Ministerstvo financí.

Jedna osoba se tak nemůže bránit odkazem na druhou osobu a správce daně, tedy MF, nemusí zajímat, jaká pravidla si mezi sebou osoby dohodly.

Bojovat proti daňovým podvodům chce MF i rozšířením okruhu zboží a služeb, u kterých povinnost platit daň má kupující.

V současné době je tento režim uplatňován u dodání zlata, nově jej MF navrhuje i pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, na poskytnutí stavebních a montážních prací a pro dodání šrotu a odpadu, včetně jeho zpracování.

MF by chtělo takové opatření zavést i u benzinu nebo nafty, musí ovšem zažádat o výjimku z pravidel EU.

"Cílem navrhovaných opatření v oblasti boje proti daňovým podvodům není zkomplikování podnikání v České republice, ale umožnění efektivního postihu těch, kteří svým jednáním znemožňují řádný výběr daně z přidané hodnoty a své finanční výhody z toho plynoucí využívají pro narušení tržních podmínek," uvedl náměstek ministra financí Chrenko.

Václav Sochor, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme