Šumava na léto přichystala mnoho akcí. Třeba vycházky za bobrem

Národní park Šumava přichystal pro návštěvníky na letošní rok rekordní počet akcí. V létě jich bude dvě stě padesát šest. Novinkou bude například organizovaná vycházka za pozorováním bobra. Parku se také podařilo získat dotaci na obnovu smíšených lesů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bobr evropský

Bobr evropský | Foto: Wikipedia

„Letošní sezóna bude pro návštěvníky parku z pohledu počtu programů a projektů rekordní,“ řekl ředitel Národního parku Šumava František Krejčí. Letos budou například mnohem častější nejrůznější vycházky za pozorováním zvířat. Za bobrem se mohou lidé organizovaně vydat například poblíž Železné Rudy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel šumavského Národního parku František Krejčí v poledních Ozvěnách dne.

Změny se ale postupně dotknou i samotných lesů. „Byli jsme úspěšní při podání žádosti na projekt stabilizace lesů v Národním parku Šumavu. To znamená, že jsme obdrželi dotace na to, abychom v období pěti let významně přispěli k obnově smíšených lesů,“ oznámil Krejčí.

Krejčí připomněl že cílem péče o lesy není produkce dřevní hmoty, ale obnovení původní biodiverzity této oblasti. „V podstatě jsme dostali peníze na to, abychom mohli vysazovat jedle, buky, javory do dvousetletých a mladších kulturních smrčin. Abychom je postupně převáděli na smíšený horský les,“ vysvětlil.

Tento náročný projekt si ale národní park musí hradit i ze svého rozpočtu. „Máme zhruba dvě stě padesát milionů korun na pět let. Z toho se platí ale například i obnova a rozšíření našich školek nebo následná péče o vysazené podrostky,“ dodal Krejčí.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme