Vedení ČD Cargo končí kvůli špatnému hospodaření

Valná hromada železniční společnosti ČD Cargo odvolala představenstvo firmy včetně předsedy Josefa Bazaly. O tomto kroku rozhodlo vedení mateřských Českých drah kvůli neuspokojivému hospodaření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

reklamní lokomotiva

reklamní lokomotiva | Foto: Alena Palečková

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského je důvodem odvolání "nedostatečná spolupráce s mateřskou firmou při řešení neuspokojivého hospodaření.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody odvolání představenstva ČD Cargo řekl Rádiu Česko mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský

„Naší společnosti dlouhodobě není umožněno zjistit, do jaké míry byly a jsou problémy v hospodaření společnosti ČD Cargo způsobeny globální finanční krizí a do jaké míry rezervami v řízení firmy,“ řekl Radiožurnálu Šťáhlavský.

V představenstvu ČD Cargo končí Josef Bazala, Václav Andrýsek, Rodan Šenekl a Bogdan Heczko. Nahradí je generální ředitel Českých drah Petr Žaluda a jeho náměstci Michal Nebeský a Milan Matzenauer.

Mimořádný audit hospodaření ČD Cargo nařídil už vloni ministr dopravy Gustav Slamečka. Podle Šťáhlavského na něj naváže nový mimořádný audit. „Prioritou je zjištění ekonomické situace a jejích příčin. Následně na výsledky tohoto auditu budou prováděny další kroky,“ uvedl mluvčí.

Bazala zřejmě skončí i jako ředitel carga. Na tuto pozici bude podle mluvčího Šťáhlavského vyhlášeno řádné výběrové řízení. “Časový horizont zatím stanoven nebyl,“ dodal.

Bazala důvody odvolání odmítá, jde prý o personální mstu

Odvolaný Bazala na dnešní valné hromadě nebyl. Podle svých slov o ní ani nevěděl, měla se prý konat až 22. června. Důvody svého odvolání ale odmítá. Radiožurnálu řekl, že jde nejspíš o personální pomstu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Josefa Bazaly na odvolání představenstva ČD Cargo

„Nejsem si vědom, že by představenstvo nebo já osobně nespolupracoval. Cargo prošlo jako každá jiná dopravní firma krizí, takže zhoršené hospodářské výsledky jsou. Způsob odvolání nemá obdoby, protože zasedlo představenstvo Českých drah a bez našeho vědomí bez jakékoliv možnosti se vyjádřit přijalo toto rozhodnutí, které nám potom pověřený člen doručil ve formě notářského zápisu.“

O chystané změně nevědělo ani ministerstvo dopravy, úřad podle jeho mluvčího Karla Hanzelky dostal informaci až dnes v poledne e-mailem. Ministerstvo si proto od vedení Českých drah vyžádalo zdůvodnění personálních kroků a svolalo na nejbližší možný termín společné zasedání dozorčí rady ČD a řídícího výboru ČD.

Společnost ČD Cargo vykázala za loňský rok ztrátu před zdaněním 378 milionů korun. Za rok 2008 přitom měla firma hrubý zisk 474 milionů korun. Společnost propad vysvětlovala poklesem poptávky v důsledku krize. V letošním prvním čtvrtletí pak ztráta činila 50 milionů korun.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme