Státní deficit má snížit dosud nejtvrdší úsporný balíček

Ministr financí Eduard Janota má plán, jak snížit deficit veřejných financí pod 140 miliard korun. Podle Hospodářských novin, které mají padesátistránkový plán k dispozici, se jedná asi o nejtvrdší úsporný balíček v historii ČR. Janotovy radikální škrty mají podle listu politickou podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonomika

Ekonomika | Foto: Alena Palečková

Nově vznikající vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných velmi pravděpodobně převezme návrhy na růst DPH i na škrty v provozních výdajích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daňový expert Michal Doktor hovoří o zdanění stavebního spoření ve Světě o jedné.mp3

Spor se naopak očekává kvůli možnému zmrazení růstu důchodů nebo snížení rodičovské.

Daňový expert ODS, poslanec Michal Doktor kritizuje zejména výdaje, které byly před volbami schváleny sociálními demokraty spolu s komunisty a lidovci..

„To jsou objektivně peníze, které nikdy neměly být vyplaceny a tady je třeba vrátit to kormidlo rozpočtové disciplíny do původní polohy tak, jako byly schváleny v tom prvním úsporném Janotově balíčku,“ říká Doktor.

Výhrady má i k návrhu o změně DPH, který je podle Doktora nekoncepční. Podle něj by byl efektivnější koncept jedné sazby a snížení odvodové zátěže vázané na mzdu, tedy sociálního a zdravotního pojištění.

„Podtrhuji nutnost daňové úlevy a snížení daňového břemene v oblasti zdanění práce, to znamená snížení zdravotního a sociálního odvodu. To jsou důležité věci a nelze je od sebe oddělovat.“

Naopak návrhy v oblasti navýšených příjmů plynoucích ze zdanění úrokového výnosu v oblasti stavebního spoření jsou podle poslance Doktora správné.

„To je věc, kterou já navrhuji už dva nebo tři roky a je škoda toho promarněného času. Tady zjevně stát nám jako účastníkům systému přispívá a bylo by morální, aby úrokový výnos zdaněný byl,“ tvrdí Doktor.

Zásahy do rodičovských příspěvků a důchodů

ODS bude podle Michala Doktora strážit celkovou daňovou kvótu, která nesmí extrémně narůst a nesmí způsobovat nepřiměřenou daňovou zátěž, aby naše prostředí zůstalo konkurenceschopné.

Dalších pět miliard chce resort financí ušetřit na rodičovské dovolené. Jestliže loni bylo vynaloženo přes 28 a půl miliardy korun, plán ministra Janoty počítá se snížením zhruba o 17 procent.

V návrhu sice není zcela jasné, jak k tomu chce resort dospět, pokud by se ale základní tříletá rodičovská dovolená snížila o zhruba 17 procent, rodič by tak dostával přibližně o 1300 korun méně.

„V téhle oblasti není úprava jasná a myslím si, že to není správný druh restrikce. Správné je zrušit ty nešťastné peníze navýšené rozhodováním parlamentu z února letošního roku, ale do téhle oblasti bych vůbec nezasahoval. Naopak já bych motivoval rodiče k tomu dát jim prostor více si vydělat, a tudíž více zaplatit na daních,“ míní daňový expert.

Ministerstvo dále navrhuje například zvýšit energetické daně z uhlí, plynu a elektřiny na dvojnásobek. To by mělo přinést necelé tři miliardy korun. Tím ale podle Doktora hrozí zvýšení cen energií pro koncové spotřebitele.

„Je zjevné, že například v oblasti zdanění pohonných hmot a zvýšení spotřební daně na naftě jsme při minulém Janotově balíčku mírně přestřelili a stát nevybírá ten zamýšlený objem daně už jenom proto, že dopravci nakupují pohonné hmoty v zahraničí. Stejně komplikované to je v oblasti zdanění tabáku a alkoholu.“

Jedním z opatření, jak snížit deficit, je zmrazení důchodů. Pokud by byla shoda všech stran, znamenalo by to vůbec poprvé v historii naší země, kdy by státní penze nerostly dva roky po sobě. Zmrazení důchodů na letošní úrovni by ušetřilo víc než 13 a půl miliardy korun. Takové opatření by ale dopadlo jen na jednu skupinu obyvatel – penzisty.

„Není nutné mluvit o zmrazení důchodů, ale nebude-li nezbytně nutné důchody zvyšovat, pak to rozhodně není potřeba provést,“ konstatuje daňový expert ODS Michal Doktor.

Ondřej Černý, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme