Před úřadem vlády byla odhalena socha k 60. výročí popravy M. Horákové

60. výročí popravy Milady Horákové připomíná sousoší, které bylo dnes odhaleno před úřadem vlády. Autorem plastiky s názvem Mater Mortis - Matka smrti je přední český umělec Jiří Sozanský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milada Horáková u soudu

Milada Horáková u soudu | Foto: Národní filmový archiv

Bronzová socha předního českého umělce není klasickým dílem, má záměrně formu odvozenou od typologie morových sloupů vztyčovaných na náměstích našich měst jako vzpomínku a poděkování za odvrácení a ukončení morových ran, epidemií a válečných útrap.

V tomto případě jde o utrpení během dvou totalit, jimiž naše země prošla - nacizmu a komunizmu. Sousoší se skládá ze dvou ženských figur, které mají hrozivé zvířecí lebky a jsou zády k sobě. Jedna z nich drží mezi stehny část ženského těla.

„Ta věc je ošklivá a myslím, že pocit ošklivosti je na místě, protože to téma není veselé, není povzbuzující. Tak, když to sousoší bude působit tak, že bude vzbuzovat strach, je to úplně v pořádku,“ řekl Radiožurnálu Sozanský.

Dodal, že pode něj jde v podstatě o reflexi dvou totalitních systémů, které v minulém století zničily spoustu životů. „Byla to vždycky ideologie a protože ideologie je rodu ženského, tak jsou to ženské figury. A potom, když je to matka smrti, tak to zase musí být ženská figura,“ dodal.

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme