Strany možné koalice chtějí změnit pracovní právo

Ekonomičtí experti ODS, TOP 09 a Věcí veřejných chtějí změnit pracovní právo tak, aby bylo pružnější. Shodli se na tom, že budou usilovat o úpravu ve vymezení zaměstnávání na dobu určitou. Výpověď bez udání důvodu v dohodách nefiguruje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Drábek (TOP 09)

Jaromír Drábek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

„Chceme, aby zaměstnavatelé měli větší šanci přijímat absolventy středních a vysokých škol, protože dnes pokud musí takového člověka povinně zaměstnat na dobu neurčitou, tak raději volí jinou možnost,“ vysvětlil vyjednavač za TOP 09, Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjednavač za TOP 09 Jaromír Drábek a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil

Zákoník práce ale na zaměstnávání na dobu určitou pamatuje. Jak připomněl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, je to možné na dobu dvou let.

„V souvislosti se zaváděním školného si nedovedu představit, že by absolvent školy, zatížený dluhem za studium, nastoupil jen na dobu určitou,“ poznamenal Zavadil.

Podle Drábka je sice stanoven limit dvou let, ale například pedagogičtí pracovníci a řada jiných oborů má výjimku. „Navíc je v zákoníku ustanovení, že pokud má zaměstnavatel vážné provozní důvody, tak může být doba zaměstnávání na dobu určitou delší,“ dodal Drábek.

Nepřehledný zákoník práce

Strany možné koalice chtějí také vyhodnotit účinnost ustanovení zákoníku práce a pokusit se najít způsoby, jak situaci v pracovně-právních vztazích zlepšit. Právní úprava je prý velmi nepřehledná a v řadě případů navádí k obcházení zákona.

„Chceme zpřesnit formulace tak, aby byly srozumitelné i pro laiky,“ upřesnil Drábek.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme