Slovenská pravice řeší první rozpor. Týká se slouvy s Vatikánem

Čtyři středo-pravicové strany, které ve víkendových volbách na Slovensku získaly parlamentní většinu, si už údajně rozdělily jednotlivá ministerstva. Objevil se však také první vzájemný rozpor. Týká se již v minulosti sporné smlouvy s Vatikánem o výhradě svědomí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Figeľ

Ján Figeľ | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

SMER-Sociální demokracie sice přesvědčivě volby vyhrála, má ale minimální koaliční potenciál. Rodící se středopravý kabinet by mohl navíc být zcela bez někdejších členů komunistické strany. Naznačila to žhavá kandidátka na premiérku Iveta Radičová. V žádné dosavadní slovenské vládě přitom lidé spojení s komunistickým režimem nechyběli 62let.

„Ten počet bývalých komunistů se mění v každé vládě. Například v druhé vládě Dzurindy byl jen jeden, ve vládě Fica jich bylo devět,“ uvedl ve Stalo dnes komentátor deníku SME Marián Leško.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor deníku SME Marián Leško byl hostem Stalo dnes.

Přesto, že se koaliční partneři údajně dohodli nezveřejňovat případné spory, vyslovil šéf KDH Ján Figeľ požadavek, aby součástí programu nové vlády byla smlouva s Vatikánem o výhradě svědomí. Ta už v minulosti vedla k pádu Dzurindovy vlády.

Podle Leška sice tento požadavek nemůže ohrozit současnou vznikající koalici, ale může zkomplikovat jednání. „Protože kdyby každá strana položila na stůl svoji prioritu, kterou by tvrdě prosazovala, určitě by to dohodě neprospělo. Zveřejnění priority je pálením mostu a je to projev toho, že strana od toho nemíní v žádném ustoupit. A to není dobrá jednací pozice,“ uvedl.

Výrok šéfa KDH kritizoval předseda další možné koaliční strany Most-Híd Béla Bugár. Podle něj by se smlouva mohla stát ‘neuralgickým‘ bodem v koaličním jednání. Na požadavek KDH zareagoval také předseda SNS Ján Slota, který řekl, že by nebyl proti tomu, kdyby KDH bylo součástí koalice ve Ficově vládě.

„Pokud má Fico nějakou možnost získat KDH do vlády, tak je to právě přes takovouto nabídku - Vatikánskou smlouvu a podobné etické ústupky,“ řekl Leško.

Programové teze by měl nový koaliční kabinet zveřejnit příští týden. Podle komentátora to bude zatím pouze náčrt zásadních bodů programu. „Středopravé strany se od sebe neliší v tom, čeho chtějí dosáhnout, ale v prostředcích, jak cíle dosáhnout. A tam mohou vznikat spory,“ domnívá se Leško.

Katarína Brezovská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme