Evropská unie chce zdanit banky, Česku se to nelíbí

Česku se nelíbí plán EU na zdanění bank. Na schůzce v Bruselu ho mají podpořit lídři členských zemí Evropské unie. Během nedávné finanční krize řada států své banky zachraňovala pomocí peněz daňových poplatníků. Členové Unie teď chtějí, aby banky platily zvláštní poplatek, kterým by na svou další případnou záchranu přispívaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Jak Českému rozhlasu pod slibem anonymity řekl velvyslanec jedné ze zemí Unie, Česko je hlavním odpůrcem takového návrhu.

Praha považuje zdanění bank za populismus. Bojí se, že finanční instituce zvýšenou zátěž přenesou na spotřebitele. Služby bank by se tedy běžným zákazníkům prodražily. Českému rozhlasu to řekl diplomatický zdroj.

Podle Prahy navíc návrh na zvláštní daň pro banky není dopracován. Není tak třeba jasné, komu by šly příjmy z této sazby. Diplomat ale dodal, že Česko na dnešním summitu nehodlá bouchat pěstí do stolu a případné návrhy ostře vetovat. Už proto, že v Praze teprve vzniká nová vláda.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme