FedEx: Oživení globální ekonomiky pokračuje

Oživení globální ekonomiky i přes problémy se zadluženými evropskými zeměmi pokračuje. Naznačuje to alespoň včera vpodvečer zveřejněný výhled americké společnosti FedEx. Ta se coby společnost přepravující zboží po celém světě považuje za indikátor obchodních aktivit a stavu hospodářství vůbec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balíčky bankovek - dolary

Balíčky bankovek - dolary | Foto: Comstock Images

A jak vyplývá ze zájmu o její služby, Asie, která dosud táhla globální ekonomiku ode dna, i nadále rychle roste. Ani Evropa pak podle FedExu i přes problémy s dluhem nejeví známky zpomalení.

Přestože FedEx zveřejnil dobrý výhled, jeho akcie ztratily 6 %. Analytik společnosti Capital Partners Jiří Zindulka si myslí, že to způsobil komentář, že náklady na zdravotnictví a penze srazí zisky, a navíc si trh našel i další, skrytou hrozbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhled společnosti FedEx okomentoval na Rádiu Česko analytik Jiří Zindulka

„Zkrátka ten výhled společnosti ve vztahu k tomu, jak společnost hospodařila v minulém období, je velice pozitivní, nicméně společnost pro ten nadcházející fiskální rok stanovila poměrně široké pásmo ziskovosti, a navíc bylo i tak pod odhady analytiků, pod očekáváním trhu.“

„Takže vzhledem k tomu, že i akcie FedExu se v posledních týdnech dostaly na hodnoty, které více méně byly již před krizí, tak investoři se nakonec rozhodli akcie prodávat,“ řekl Zindulka na Rádiu Česko.

Z pokračujícího oživení globální ekonomiky, které včera FedEx potvrdil, by podle něj mohly profitovat například nadnárodní koncerny, třeba General Electric.

„Pozitivně by mělo také působit na technologické společnosti, protože investiční výdaje v této oblasti v loňském roce zaznamenaly výrazný propad a letos je znát mnohem lepší oživení, čili třeba výrobci čipů.“

„Možno zmínit také segment rychlého občerstvení, což jsme mohli vidět už v průběhu krize, že například společnost McDonald´s vlastně zaznamenávala neustálý růst, i vzhledem k tomu, jak rozšiřuje své pobočky, zejména v Asii,“ uvedl Zindulka.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme