Potraviny by se měly začít v EU označovat jednotně

Evropský parlament schválil nová jednotná pravidla pro označování potravin v Unii. Měla by pomoci v boji proti obezitě. Europoslanci zmiňují například stanovení povinnosti uvádět podrobné údaje o výživné hodnotě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradiční české potraviny

Tradiční české potraviny | Foto: Jiří Hošek

Na výrobku by se tak měly objevit údaje o energetické hodnotě, obsahu tuku, nasycených mastných kyselin, sacharidů s konkrétním uvedením cukrů, soli, bílkovin, vlákniny a přírodních a umělých transmastných kyselin na sto gramů, sto mililitrů nebo na porci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dietolog z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze Pavel Suchánek ve Světě o desáté.

„Tyto informace sice už na obalech jsou, ale často velmi malým písmem. Proto je v celém světě snaha zvýraznit důležité informace, jako je například energetická hodnota, obsah transmastných kyselin nebo obsah soli,“ řekl dietolog z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze Pavel Suchánek.

Označení by se mělo zvýrazňovat například větším písmem nebo zatím dobrovolnými výživovými bublinami. „V tomto případě je graficky znázorněno jak množství na porci, tak i kolik jednotlivá porce z celkového procentuálního příjmu v rámci celodenního doporučení tvoří,“ upřesnil Suchánek.

Ideální řešení to není

Zatím se musí potraviny označovat údaji o energetické hodnotě na sto gramů, případně sto mililitrů. Pak už je povinné pouze naprosto přesné složení výrobku, včetně případně přídatných látek a dalších informací.

„Pokud by se ale tyto všechny informace měly vejít například na müsli tyčinku, musíte pak zmenšovat písmo. A spotřebitel se v tom velmi těžko orientuje,“ podotkl dietolog.

Suchánek ale upozorňuje také na to, že jeden mustr pro označování všech potravin také není ideálním řešením. „Každý člověk má jinak fyzicky náročné zaměstnání. Ale bohužel jiné řešení v tuto chvíli neznáme.“

Nicméně princip určitých důležitých hodnot, které by se na výrobku zvýrazňovaly, je podle něj správná cesta. Otázka ale je, jestli by to dodržovala celá Evropa.

Lenka Buriánková, Karolína Koubová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme