Savci ohlodali dinosaury. A nejenom je

První savci se živili hlavně hmyzem, semeny a plody, ale občas si svůj jídelníček trochu vylepšili. Zatím nejstarší důkaz přinesly stopy savčích zoubků, které se před 75 miliony let zaryly nejen do dinosauřích kostí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hadrosaurus

Hadrosaurus | Foto: public domain

Paleontologové z Yaleské univerzity zkoumali kolekci kostí, která pochází ze svrchní křídy. Nejstarší kosti jsou staré asi 75 milionů let a na několika se zachovaly stopy po zubech. Mezi takto poznamenané fosílie patří stehenní kost metr a půl dlouhého vodního plaza z rodu Champsosaurus, žebro velkého býložravého dinosaura (patrně hadrosaura nebo rohatého dinosaura ceratopse), stehenní kost dalšího (zřejmě ptakopánvého) dinosaura a také spodní čelist malého vačnatce.

Paleontologové jsou přesvědčeni, že všechny tyto kosti kdysi ohlodali malí primitivní savci. Rýhy na zubech vytvořily páry zubů ležící v čelistech proti sobě, což je evoluční vynález, kterým se v období křídy mohli pochlubit jenom savci. Nejpravděpodobnější je, že šlo o savce z vymřelého řádu Multituberculata, kteří připomínali hlodavce a měli spárované horní a dolní řezáky. Byli velcí asi jako veverky a ohlodáváním kostí větších obratlovců spíš než maso získávali minerální látky.

Zdroj: Yale University

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme