Stavební spoření čekají velké změny

Stavební spoření čekají velké změny. Ministr financí Eduard Janota chce od začátku příštího roku snížit všem státní příspěvek minimálně o dva tisíce korun ročně. Dotkne se to i stávajících smluv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

V současné době dostávají lidé příspěvek čtyři a půl tisíce korun, pokud uzavřeli smlouvu před rokem 2004, a tři tisíce korun, pokud ji uzavřeli později. Návrh Eduarda Janoty má velkou šanci projít, podle dnešních Hospodářských novin už se na tom ODS, TOP 09 i Věci veřejné domluvily.

ODS zatím nechce tento záměr komentovat, počká, až bude mít trojkoalice pohromadě všechny návrhy z oblasti veřejných rozpočtů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Schwarzenberg sdělil stanovisko TOP 09 na příspěvek na stavební spoření.

TOP 09 je proti jakýmkoliv výjimkám. I ona ale počká na výsledek koaličních jednání.

„TOP 09 se nekloní k tomu, aby byly výjimky pro to, či ono v příštích rozpočtech. Všechny výjimky by podle nás měly být odstraněny. Ovšem je to o dohodě všech koaličních stran na tom, jaká opatření budou,“ uvedl předseda strany Karel Schwarzeberg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek John sdělil názor Věcí veřejných na příspěvek na stavební spoření

Věci veřejné mají omezení stavebního spoření ve svém programu, případnou ztrátu ale chtějí lidem kompenzovat jiným způsobem, chtějí Věci veřejné kompenzovat prodejem státních dluhopisů občanům.

„Lidé tedy nedostanou od státu takové peníze. Dejme jim to jinudy. My prosazujeme, aby vláda prodávala dluhopisy také přímo občanům. Dostanou lepší úrok než v kterékoliv bance. Byl by to i tlak na banky, aby hýbly úrokovými sazbami,“ vysvětlil předseda Věcí veřejných Radek John.

Věra Pfeifferová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme