Izrael zmírní blokádu palestinského pásma Gazy

Izraelská vláda schválila částečné uvolnění blokády palestinského pásma Gazy. Po zemi by se tak mohlo do pásma dostat více humanitární pomoci, která ve válkou zničené Gaze zoufale chybí. Ohlášené změny ale zaostaly daleko za očekáváními mezinárodní komunity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písek je v Gaze jediný materiál

Písek je v Gaze jediný materiál | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Židovský stát tak alespoň částečně ustupuje mezinárodnímu tlaku po útoku na námořní konvoj s humanitární pomocí, při kterém zemřelo 9 civilistů. Mezinárodní společenství požaduje úplné zrušení blokády.

Rozhodnutí padlo až po dvou dnech náročných jednání. Izrael dlouhodobě popírá, že by situace v Gaze byla kritická. Ale podle odhadů humanitárních společností se do pásma dostává jen čtvrtina nutného materiálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o zmírnění blokády Gazy přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu Ondřej Bouda ze zahraniční redakce Rž.

Nově by se do Gazy mělo dostat nejen více pomoci, ale třeba také věci, které se dosud dovážet nesměly. Jako například stavební materiál na rekonstrukci domů zničených izraelskou armádou.

„Do pásma se nově dostane také takové zboží, jako ovoce v konzervách a marmelády, které doposud izraelští celníci přes hranice nepouštěli. Stejně tak Izrael z bezpečnostních důvodů bránil dovozu hraček, kečupu nebo majonézy, což by se mělo po třech letech změnit,“ přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu Ondřej Bouda, redaktor zahraniční redakce.

Celkově se tedy podle něj rozšíří sortiment povoleného zboží a také kvantita. „A to určitě obyčejným Palestincům pomůže. Protože dosud izraelské úřady tvrdili, že v pásmu žádná humanitární krize není a pouštěli asi jen čtvrtinu pomoci, která je podle OSN potřeba,“ uvedl.

Na seznamu zakázaných věci ale i nadále zůstává asi 120 položek. Izrael proto nezruší námořní blokádu a humanitární pomoc bude kontrolovat.

Nejde o zásadní posun v izraelské politice vůči Palestincům

Z pohledu OSN je blokáda Gazy, která je založená na kolektivním principu viny, nelegální a většina států proto po Izraeli požaduje, aby ji úplně zrušil.

„Takže dnešní rozhodnutí vlády zaostává daleko za očekáváním mezinárodní komunity. Ale na druhou stranu je jasné, že bez tlaku zvenčí by ke zmírnění blokády nedošlo. Izrael potřebuje vylepšit svůj mediální obraz, poté co při útoku na námořní humanitární konvoj zemřelo 9 civilistů. Takže určitě je to určitý ústupek požadavkům jak okolních tak třeba evropských států,“ uvedl Bouda.

Podle Jiřího Schneidera z Pražského institutu bezpečnostních studií ale dnešní rozhodnutí neznamená zásadní posun v izraelské politice vůči Palestincům, respektive vládnímu Hamasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O blokádě Gazy hovořil Jiří Schneider ve Světě o druhé Rádia Česko

"To rozhodně ne. Potom, co se stalo s tou flotilou, což byla přichystaná akce, která pro Izrael nemohla dopadnout dobře, nezbývalo Izraeli nic jiného, než blokádu uvolnit. Dalo se to čekat také potom, co Egypt tu blokádu také uvolnil,“ řekl Schneider na Rádiu Česko.

„Posun může spočívat v tom, že ta blokáda doposud byla poměrně přísná a existoval pouze seznam toho, co se do Gazy může dovážet. Snahou mezinárodního společenství je, aby existoval seznam toho, co se dovážet nesmí. To už by byl pokrok.“

Většina spotřebního zboží v pásmu Gazy | Foto: Břetislav Tureček

„Ale soudě podle reakcí na palestinské straně, ať ze strany Hamasu nebo Fatahu, tak je to samozřejmě krok naprosto nedostatečný z jejich pohledu,“ doplnil Schneider.

Neoficiálně se Fatah obává zrušení blokády

Jak v Ozvěnách dne doplnila spolupracovnice ČRo v Jeruzalémě Natasha Dudínská jeden z předních představitelů Fatahu označil plánované uvolnění blokády za nedostatečné, protože Fatah od Izraele očekával úplné zrušení blokády.

„Ovšem neoficiálně se hnutí Fatah obává zrušení blokády Gazy, protože by se tím podle něj mohla upevnit pozice Hamasu v oblasti. Což by Fatah neuvítal. Radši by se s Hamasem dohodl na tom, kdo vlastně vládne Palestincům. Otázkou také je, jak bude postupovat Egypt, zda také úplně zruší blokádu,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí Izraele zmírnit blokádu Gazy jsme rozebrali ve večerních Ozvěnách také se spolupracovnicí ČRo v Jeruzalémě Natashou Dudínskou.

Cílem blokády uvalené v roce 2007 je dosáhnout propuštění zajatého vojáka Gilada Šalíta. A také ztížit Hamásu přístup k materiálům vhodným na výrobu zbraní a zabránit organizování útoků na Izrael. V tom ale blokáda moc úspěšná nebyla. Útoky pokračují dál a Šalíta Hamás chce propustit jen výměnou za 200 z nějakých 11 tisíc Palestinců zadržovaných v Izraeli.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, Ondřej Bouda, Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme