Zpravodajka ČRo v Kyrgyzstánu: Materiální pomoc do země proudí, problém je s distribucí

Kyrgyzstán stojí po krvavých etnických nepokojích podle OSN na prahu humanitární katastrofy, i když do země už začala ze světa proudit první materiální pomoc. Kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že počet obětí stoupl na 191, ale skutečný počet mrtvých může být podle něj mnohem vyšší. Podle OSN má násilí v zemi na svědomí minimálně 400 tisíc uprchlíků a osob, co přišly o střechu nad hlavou.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ulice jihokyrgyzského Džalálábádu

ulice jihokyrgyzského Džalálábádu | Zdroj: ČTK

Český rozhlas má v oblasti zvláštní zpravodajku Lenku Kabrhelovou. Po městě Oš, z nějž podle posledních informací bylo 70 procent vypáleno a srovnáno se zemí, dnes navštívila přímo kyrgyzsko-uzbecké pohraničí, nedaleko města Džalálábád.

„Džalálábád je vzdálený několik desítek kilometrů od Oše a nepokoje tam také nabyly velkých rozměrů. Také zde jsou uzbecké čtvrti vypálené. Ne však úplně všechny, v některých se organizovala uzbecká domobrana. Přehradily je barierami, takže některé uzbecké části i vesnice se podařilo nějak ubránit,“ přiblížila na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová po městě Oš navštívila další město na jihu země Džalalabád. Podrobnosti přiblížila na Rádiu Česko.

V samotném Džalálábádu je podle ní situace podobně jako v Oši napjatá. „Ale na ulici už je vidět lidi i policii. Místní říkali, že až do včerejška tam policie nebyla. Bylo také otevřeno několik kaváren a restaurací. V obou městech však platí zákaz vycházení od šesti večera do šesti rána,“ uvedla.

Uzbekové a Kyrgyzové se podle ní vzájemně obviňují z rozpoutání nepokojů. „Drtivá většina vypálených domů a čtvrtí jsou však uzbecké. Jsou na nich vidět nápisy: Zabijte Uzbeky nebo Smrt Uzbekům. Naopak na jiných domech jsou vidět nápisy Kyrgyz, a ty vypáleny nebyly. Takže etnický podtext je tam jasný, ale samozřejmě je tam veliký otazník, kdo to všechno vyvolal a s jakým záměrem. Na to nemá v tuto chvíli nikdo žádnou odpověď,“ uvedla Kabrhelová.

Problém s distribucí humanitární pomoci

Podle OSN hrozí Kyrgyzstánu humanitární katastrofa, přestože do země už proudí ze světa materiální pomoc. „Materiální pomoc sem proudí, v Oši dokonce přistávají letadla. Problém je ale v distribuci. Potvrdila mi to i šéfka kyrgyzských nevládních organizací. Mnozí Kyrgyzové se nedostávají do čtvrtí k Uzbekům, které jsou ohrazené,“ uvedla zpravodajka.

V naprosto dramatických podmínkách podle ní žije několik tisíc uprchlíků na kyrgyzsko-uzbecké hranici, kteří se už do Uzbekistánu nedostali, protože ten hranici uzavřel a přijímá jen zraněné lidi.

Uzbečtí uprchlíci z improvizovaného tábora v jedné z vesnic nedaleko uzbecké hranice, ležící zhruba 15 kilometrů od města Džalalabád, Českému rozhlasu potvrdili, že nemají potraviny, dostatek vody, chybí i lékařská pomoc pro zraněné a přístřeší.

"Na jednom místě se tísní tisíce lidí. Drtivou většinu běženců tvoří ženy s malými dětmi. Všichni se obracejí na mezinárodní společenství s prosbou o pomoc," uvedla Kabrhelová.

Humanitární organizace varují, že pokud nepřijde okamžitě, situace může přerůst v masovou krizi, které bude jen obtížné čelit.

Lenka Kabrhelová, Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme