ODS prosadila v Praze vznik sedmi volebních obvodů

Pražané budou na podzim volit v komunálních volbách nově v sedmi obvodech, a ne jen v jednom jako při minulých volbách. Návrh ODS, odhlasovalo dnes městské zastupitelstvo, kde mají občanští demokraté většinu 42 křesel proti 28 opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

první náměstek pražského primátora Rudolf Blažek u letadla v barvách Prahy

první náměstek pražského primátora Rudolf Blažek u letadla v barvách Prahy | Foto: Marián Vojtek

Další změna spočívá v tom, že každý obvod bude mít jen devět mandátů, takže počet zastupitelů klesne ze současných 70 na 63.

Tyto změny prosadila pražská ODS i přes výrazný odpor opozice, která chtěla naopak Prahu sloučit do jediného volebního obvodu, stejně jak tomu je v ostatních krajích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek obhajuje krok ODS

„V komunálních volbách dostáváte všechny kandidáty ze všech politických stran na jednom volebním lístku. Když si uvědomíte, že při 63 zastupitelích bude kandidovat pětadvacet subjektů a dostanete lístek s patnácti sty jmény, chtěl bych vidět, kdo je schopen to vše prostudovat,“ argumentoval náměstek primátora Rudolf Blažek.

„Komunální volby jsou o lidech, o jménech. Voličům vycházíme vstříc a nabízíme jim seznam 250 lidí, ne plachtu s patnácti sty jmény,“ dodal.

Opozice ale tvrdí, že ODS chce tímto způsobem volby zmanipulovat a snížit šance menších politických stran.

Rozdíl je zásadní, říká politolog

„Rozdíl je naprosto zásadní. Pokud máme velký volební obvod, kde se rozděluje sedmdesát mandátů, jako v minulých volbách, znamená to, že tzv. přirozený práh pro zisk jednoho mandátu je velmi nízký. Když rozdělujete sedmdesát mandátů, je jasné, že vyjdou i na malé strany,“ vysvětlil politolog Tomáš Lebeda z Filosofické fakulty v Olomoucké univerzity.

„Pak je zákonná pětiprocentní klauzule rozhodně vyšší, než je přirozený práh. Když rozdělíte velké město na sedm obvodů a ještě snížíte počet mandátů, tak na jeden volební obvod vychází devět mandátů. Aby pak na nějakou stranu jeden mandát zbyl, musí získat mnohem více,“ pokračoval politolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Tomáš Lebeda analyzoval vznik nových volebních obvodů v Praze

Ve volbách roku 2002 byla Praha rozdělena na pět volebních obvodů, v minulých volbách pak měla jen jeden velký volební obvod a před nadcházejícími volbami se tak v hlavním městě opět mění situace.

„Praha je jediným městem v republice, kde neustále mění hranice volebních obvodů. Poslední volby se ODS rozhodla pro jediný velký volební obvod, protože v té době byl lídr Pavel Bém velmi populární a bylo výhodné, že byl lídrem v celé Praze. Teď ODS nemá tak populárního lída, a proto se opět vrací k původnímu modelu s co nejvíce volebními obvody, což omezí vliv malých politických stran,“ dodal Lebeda.

Před víkendovým kongresem strany se schází pražská ODS
Podle Bendy by měl Bém rezignovat na funkci pražského primátora
Jančík už nebude kandidovat na starostu Prahy 5
Zastupitelstvu Prahy 5 se Jančíka ani dnes odvolat nepodařilo
V Praze je nejoblíbenějším politickým lídrem Schwarzenberg

Jan Herget, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme