Letošní den daňové svobody přišel nejpozději za poslední léta

Na dnešek připadá podle výpočtů Liberálního institutu a společnosti Patria Finance den daňové svobody. To znamená, že ode dneška vyděláváme pouze na sebe. Podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka ale není co slavit, protože stát vybírá od občanů stále více peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daně z příjmu

daně z příjmu | Foto: Alena Palečková

„V letošním roce si připomínáme, ale neslavíme, den daňové svobody 18. června. Je to nejhorší výsledek od doby, kdy Liberální institut tento den daňové svobody sleduje. Druhý nejhorší výsledek byl v roce 2004, a to bylo 15. června. Je zřejmé, že stát z kapes daňových poplatníků vytahuje stále více peněz,“ uvedl Miroslav Ševčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Deň daňové svobody.mp3

Liberální institut vychází při svých výpočtech z odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD. Při výpočtu využívá poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.

Pokud jde o srovnání s jinými zeměmi, nejvyšší daně mají v Dánsku, kde bude den daňové svobody až 6. srpna. Následuje Finsko s datem 3. srpna a Švédsko s 25. červencem. Naopak nejdřív přestali na stát letos pracovat Jihokorejci – už 24. dubna, Švýcaři 6. května, Slováci 23. května, Američané v USA 2. června. Průměr zemí OECD připadá na 14. červen. Z tohoto pohledu u nás máme mírně nadprůměrné daňové zatížení.

Příští rok přijde podle Ševčíkových odhadů den daňové svobody ještě později než letos.

„Máme obavy, že příští rok se den daňové svobody posune blíže ke dni výročí upálení Mistra Jana Husa, místo aby směřoval opačným směrem k pálení čarodějnic,“ dodal.

Lenka Šumová, Květa Moravcová, Jan Piroch, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme