Lety na Písecku mají nový památník obětem holocaustu

Dvě hodiny po poledni bude slavnostně otevřena zrekonstruovaná Kulturní památka Lety, kde byl za druhé světové války sběrný tábor pro Romy. Více než tři stovky jich nedaleko obce Lety na Písecku zahynulo, další byli převezeni do Osvětimi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osvětim

Osvětim | Foto: Fotobanka stock.xchng, nick getye1

Léta dohadů o umístění a podobě památníku skončila před rokem, kdy péči o pietní místo převzal Památník Lidice.

Jeho pracovníci jezdili do Letů na Písecku na jaře několikrát týdně. Práce začaly ještě než zmizel poslední sníh a po dvou měsících bylo takřka hotovo. Včetně naučné stezky s osmi informačními panely.

„Začíná u obecního úřadu v Letech a končí u parkoviště. Myslím si, že se podařila. Svůj díl na tom mají studenti z Tábora a z Německa, kteří tady týden tvrdě pracovali. Musím říct, že v dost blbém počasí,“ řekl zástupce ředitele Památníku Lidice Jaroslav Tauber.

Teď už návštěvníci odbočku ze silnice k památníku určitě nepřehlédnou. Dovede je až na parkoviště, nedaleko něhož najdou dva dřevěné objekty. Repliky původních ubikací. V jednom i stálou expozici o historii tohoto místa.

Upravená pěšina dovede návštěvníky k netradičně řešenému amfiteátru, kde je možné posedět a rozjímat. Prostor byl odvodněn, zatravněn a opatřen zabezpečovacím zařízením.

Pavlína Fendeková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme