Největší americký penzijní fond žádá Kalifornii o pomoc

Největší americký penzijní fond žádá Kalifornii o finanční injekci ve výši 600 milionů dolarů. Pokud ji zadlužený americký stát odmítne poskytnout, bude mít Kalifornský penzijní fond zaměstanců veřejného sektoru, známý pod zkratkou CalPERS, problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z projevu Arnolda Schwarzeneggera

Z projevu Arnolda Schwarzeneggera | Foto: Miroslav Konvalina

Už loni hodnota majetku fondu propadla o bezmála čtvrtinu. Letos kvůli stárnutí americké populace a pokračující globální hospodářské krizi jeho trable pokračují.

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger kvůli žádosti fondu o finanční pomoc pozdržel schvalování rozpočtu na příští fiskální rok, který začíná 1. července. Nyní se čeká na jeho rozhodnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech amerického penzijního systému hovořil ve Světě o deváté analytik David Marek

Samotný stát Kalifornie má obrovské dluhy, podle analytika společnosti Patria Davida Marka jde však o natolik zásadní věc, že patrně bude hledat další úspory v jiných oblastech.

“Zajištění fungování penzijního systému je jedním za základních úkolů, ať již na federální nebo lokální úrovni, takže si myslím, že nakonec se rozhodne pozitivně,“ uvedl Marek.

Jak podotkl, pravděpodobnost, že se do těžké situace se kvůli hospodářské krizi a stárnutí populace dostánou i další penzijní fondy v celých Spojených státech, je vysoká. „Hospodaření fondů se mohlo zhoršit. Společné charakteristiky jsou stejné pro všechny z nich,“ připomněl Marek.

Stabilizace penzijního systému se podle něj řeší v USA už řadu let ještě intenzivněji než v České republice. „Ukazuje to, že jsou si vědomi těchto systémových rizik a negativních dopadů stárnutí populace. Demografický vývoj sice nevypadá tak dramaticky, stejně se ovšem k němu staví zodpovědně,“ dodal analytik.

Reformy, které čekají nejen Kalifornii, ale i celou Ameriku, budou mít podle Marka krátkodobý dopad na spotřebu obyvatel: „Lidé nebudou tolik utrácet, budou více šetřit, na straně druhé pokud to pomůže stabilizovat penzijní systém a spotřeba se pouze odloží do budoucnosti, tak by to z dlouhodobého hlediska nemělo mít dopad.“

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme