Stopy zabijácké komety jsou jen zbytky hub?

Mikroskopické útvary, které údajně dokazují pád „zabijácké komety“, jsou podle britského vědce jen zbytky hub a trusu termitů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srážka Země s úlomky komety

Srážka Země s úlomky komety | Foto: NASA

Před 12 000 let zmizeli z plání Severní Ameriky mamuti, obří lenochodi a další příslušníci takzvané megafauny. Podle jedné teorie je zahubil dopad komety, která způsobila obrovské požáry. Zastánci komety se opírají o přítomnost „kosmických“ nanodiamantů a také o neobvyklý organický materiál. Nachází se ve vrstvách půdy z klíčového období před 12 900 lety a údajně mohl vzniknout jen v ohnivém pekle velkých požárů.

Materiál, který vypadá jako mikroskopické kuličky, nyní dostal do rukou Andrew Scott z Londýnské univerzity. Kuličky v průměru měří několik stovek mikrometrů a uvnitř mají vzdušnou strukturu, která se vzdáleně podobá včelím plástvím. Andrew Scott strávil 30 let zkoumáním dřevěného uhlí z moderních i pravěkých požárů. Podle něj kuličky gigantické požáry před více než 12 000 let dokázat nemohou.

Kuličky se totiž nápadně podobají útvarům sklerotiím, jaké v nepříznivých podmínkách vytvářejí některé druhy hub. Pokud sklerotia spálíme při relativně nízké teplotě, podobnost ještě vzroste. Scott nevěří ani podlouhlejším útvarům, které pokládá za spálený trus hmyzu - s největší pravděpodobností termitů. Částice z doby před 12 900 lety podle něj vznikly díky nepříliš intenzivnímu přírodnímu požáru, který dopad komety ani v nejmenším nedokazuje.

Zastánci komety s podobností houbových sklerotií nesouhlasí. Navíc mohou poukázat na existenci nanodiamantů, kterou Scottova práce nijak nevysvětluje.

Zdroj: ScienceNow, Geophysical Research Letters

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme