Někteří lidé na fotbalovém šampionátu nevydělají, ani kdyby chtěli

Každý den postává se stohem novin před stadionem v Johanesburgu a snaží se vydělat na návalu fotbalových fanoušků. Ovšem není to tak jednoduché jak si myslel. Kevin je imigrant z Mozambiku a na křižovatce prodává řidičům nebo kolemjdoucím noviny a cigarety. Jak se dá z takového výdělku v Jihoafrické republice existovat, to si poznamenal do Fotbalového deníku zvláštní zpravodaj Radiožurnálu v Jihoafrické republice Lubomír Smatana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodavač novin

Prodavač novin | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Prodávání novin není pro dvacetiletého Kevina žádná zábava. Od svítání do setmění stojí mezi smradlavými auty a přemýšlí, kde sehnat jinou práci. Na novinách se podle něj vydělat nedá:

„Denně prodám tak padesát novin a to mi hodí kolem 30 randů. To je strašně málo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový deník zvláštního zpravodaje ČRo v Jihoafrické republice Lubomíra Smatany o životě a snu prodavače novin a cigaret v Johanesburgu.

Za den si Kevin vydělá v přepočtu 70 korun a proto si ještě přilepšuje prodejem cigaret. Prodává ‘kusovky‘ a na jedné krabičce vydělá asi 50 korun. Ovšem víc než jednu nebo dvě krabičky denně neprodá.

Právě si přišel koupit cigaretu dělník ze stavby. Kusovka vyjde na pět korun a to je pro chudého Afričana pořádný balík. „Normálně si kupuje celou krabičku, ale dneska mi to nevyšlo,“ říká k tomu Kevin.

Mladík má skoro veškerý majetek u sebe, tedy spíš na sobě. Nějaké věci jako nádobí má v chudinské čtvrti za městem, kam jezdi přespávat malými narvanými minibusy. S jídlem to podle všeho hubený mladý muž nepřehání.

Sní o místě zahradníka

Kevin přijel za štěstím ze zruinovaného Zimbabwe, kde zůstali jeho rodiče a tři sestry. Ovšem v Jihoafrické republice jako cizinec není dvakrát vítaný. Ubírá práci místním lidem.

„Trochu se bojím, protože cizince jako jsem já, odsud vyhánějí a někdy i zabíjejí. Myslím místní černochy a jejich gangy, nikoliv bělochy. Těch se bát nemusím,“ vysvětluje Kevin.

Prodavač novin | Foto: Ľubomír Smatana

Cesta za štěstím pro něj ještě neskončila. Zatím to není, co čekal, ale je to pořád lepší než v Zimbabwe. Fotbalový šampionát mu v prodeji novin a cigaret moc nepomáhá. Jeho snem je stát se zahradníkem v bezpečné čtvrti.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme