ODS musí znovu získat důvěru, zní z jejího kongresu

Občanská demokratická strana čelí nejvážnější existenční otázce. S těmito slovy se na delegáty víkendového kongresu ODS obrátil lídr strany Petr Nečas. Politická mapa se totiž podle Nečase změnila. I proto je nutné občanským demokratům vrátit důvěryhodnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ODS Petr Nečas na 21. kongresu strany

Předseda ODS Petr Nečas na 21. kongresu strany | Foto: Tomáš Adamec

„Jsme strana spojovaná s korupcí. Nemůže za to náš program. Vláda, ve které jsme byli, udělala velký kus práce. Zavedla egovernment, protikorupčního agenta, zpřísnila trestný sazby a trestný postihy za korupci. Jen podle toho bychom si zasloužili nálepku nejsilnějších reálných bojovníků s korupcí. A přesto máme nálepku spíše opačnou,“ řekl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídr ODS Petr Nečas přiznal, že strana volby prohrála.

Petr Nečas se ve svém projevu věnoval hlavně volebnímu výsledku a obrazu ODS. Strana podle něj musí získat zpět důvěru, hrozí ji totiž konkurence napravo. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dokonce řekl, že obě strany teď mají pozici na pravici vyrovnanou. To, že ODS už není tak dominantní jako dříve, připouští i nový poslanec a náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

„Pokud chci prosadit to, aby ODS byla skutečně lídrem na pravici, tak radši budu přísnější a konzervativnější. Jestli je mezi námi rozdíl tři procenta, tak to snese přívlastek, že jsme v podstatě rovnocenní. Proto si musíme naši pozici znovu vybojovat,“ řekl Šnajdr.

Lídr ODS také otevřeně řekl, že strana volby nevyhrála, ale prohrála. „Volby jsme prohráli. My nemůže mít jinou ambici, než být nejsilnější českou politickou stranou. Ano, v mnoha případech naší ztrátou důvěryhodnosti jsme doslova a do písmene odradili velké množství svých voličů,“ prohlásil.

Topolánek podpořil Nečase

Delegáti už také dostali dopis od bývalého předsedy Mirka Topolánka, který podpořil na funkci lídra občanských demokratů právě Nečase. V dopise delegátům volebního kongresu ODS také upozornil, že strana ve volbách doplatila na vznik nových pravicových subjektů.

Přiznal i své chyby a to v tom, že se rychle nevypořádal s negativními jevy uvnitř ODS. Topolánkův dopis dostali delegáti v písemné formě. Místopředsedovi ODS Davidu Vodrážkovi nevadí, že jim Topolánek nepřišel své připomínky přednést osobně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kongres ODS sleduje reportérka Radiožurnálu Václava Vařeková

„Žádná řeč o tom, že by ta zpráva měla být čtena nebyla. Ani to nebylo přání Mirka Topolánka. Narozdíl například od pana prezidenta, který si naopak přál, aby jeho zdravice byla přečtena volebním lídrem Petrem Nečasem. Není to žádná neúcta nebo něco takového, je to čistě procedurální věc,“ podotkl Vodrážka.

Volba nového vedení v neděli

Dvoudenní volební kongres ODS probíhá v pražském hotelu Clarion. Občanští demokraté si na něm zvolí nového předsedu i místopředsedy. Samotná volba vedení je ale naplánovaná na neděli.

Petr Nečas je jediným kandidátem na funkci předsedy a mezi delegáty má podporu. Souboj se ale svede o křesla místopředsedů. Podle prvního místopředsedy strany Davida Vodrážky roli sehrají i jednání ze soboty na neděli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvodní kongresový den očima komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka

„Ta vyjednávání probíhají již dlouho a změna stylu politiky ODS je třeba v tom, že pražský region navrhl naprosto transparentně místopředsedy na všechna místa a ty bude podporovat.“

„Čili nevyjednáváme to někde za zavřenými dveřmi, narozdíl od let minulých, kdy většina regionů přijela pouze s nominací předsedy a zbytek se dolaďoval na místě,“ uvedl Vodrážka.

Podle poslance Michala Doktora by ale nemělo zůstat jen u změn ve vedení. Ta je prý jen základ, na který by měly navazovat další kroky. „Nutné personální výměny na úrovni krajů. Volební výsledek není jenom odraze nespokojenosti s tvářemi na centrální úrovni. Nositeli ideálů ODS a programu ODS jsou lidé na úrovni krajů a obcí. I pro ně je to vysvědčení a doufám, že se zamyslí a tu reflexi promítnou do právě sestavovaných kandidátek,“ řekl Doktor.

Z diskuse, která zazněla během prvního dne kongresu, komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka nejvíce zaujalo vystoupení exministra Martina Římana.

„Prohlásil, že ODS by se měla velmi vážně poučit a že delegáti by v neděli měli hlasovat o vedení strany ne tak, jak rozhodly regionální sněmy, ale podle svého uvážení. A že by se nemělo stát, aby někdo, kdo ODS možná kormidluje ze zákulisí, to jsou ti takřečení kmotři, nastrčí Petra Nečase do funkce předsedy strany, jinak všechno poběží po starém.“

Veronika Malá, Václava Marešová, Alice Kottová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme