Belgické Waterloo se připravuje na připomínku slavné bitvy

Sto devadesát pět let od porážky Napoleonovy armády si tento víkend připomínají v belgickém městě Waterloo. Na okolní pole se sjely tisíce nadšenců pro vojenskou historii, aby se účastnili rekonstrukce bitvy. Ta roku 1815 rozhodla o definitivním konci Napoleonova tažení Evropou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pámátník bitvy u Waterloo

pámátník bitvy u Waterloo | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na polích mezi městy Waterloo a Braine l‘Alleud vyrostly bílé stany jako před 195 lety. V nich bivakují vojáci francouzské, anglonizozemské i pruské armády. Tak jako při osudové bitvě se v neděli znovu střetnou v lítém boji. Tentokrát ale budou jen předvádět, jak to tehdy na polích u Waterloo vypadalo. Rekonstrukce to ovšem bude větší, než v minulých letech.

„V táboře budou tři tisíce figurantů. To je pokud víme nejvíce, co se kdy v Evropě na rekonstrukci bitvy sešlo. Samotná bitva se odehraje přesně v místě, kde došlo k bojům v 19. století. Účastní se jí tři tisíce vojáků, 150 koní a 50 kanónů,“ řekl prezident organizačního výboru Yves Vandercruysen.

Mezi účastníky rekonstrukce budou nejen členové skupin milovníků vojenské historie z Francie, Německa, Nizozemska nebo Ruska. Do bojů se zapojí i Češi, kteří doma předvádějí rekonstrukce bitvy u Slavkova.

Během třídenní připomínky výročí porážky Napoleona se na bitevních polích očekává šedesát tisíc návštěvníků.

Pavel Novák, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme