Kyrgyzská vláda by měla zajistit návrat uprchlíků, žádá vyslanec USA

Zástupce americké ministryně zahraničí Robert Blake žádá Kyrgyzstán o zajištění podmínek pro návrat uprchlíků do země. Etnické násilnosti na jihu Kyrgyzstánu vyhnaly z domovů na 400 tisíc lidí. Střety mezi kyrgyzskou většinou a uzbeckou menšinou si vyžádaly na 2000 mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roza Otunbajevová na jihu Kyrgyzstánu

Roza Otunbajevová na jihu Kyrgyzstánu | Zdroj: ČTK

Celkem se s důsledky událostí ale potýká na milion obyvatel. Organizace spojených národů označila situaci za humanitární katastrofu a žádá dárcovské státy o 70 milionů dolarů na pomoc Kyrgyzstánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Kyrgyzstánu sleduje zvláštní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Zástupce americké ministryně zahraničí Robert Blake v Biškeku po setkání s dočasnou prezidentkou Rozou Otunbajevovou apeloval na provizorní kyrgyzskou vládu, aby na prvním místě udělala všechno pro obnovení atmosféry důvěry a bezpečí, aby se mohly vrátit do svých domovů desetitisíce uprchlíků z Uzbekistánu i různých míst samotného Kyrgyzstánu.

Mnozí kvůli obavám z dalšího násilí zůstávají v katastrofálních podmínkách bez dostatku potravin, pitné vody, léků a přístřeší, hlásí z Kyrgyzstánu zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová.

Robert Blake už během páteční návštěvy v Uzbekistánu vyzval k nezávislému vyšetření příčin etnických násilností, do kterých podle svědků byly zapojeny i kyrgyzské bezpečnostní složky.

Spojené státy i Rusko, které mají v Kyrgyzstánu své vojenské základny, se obávají možného dalšího rozšíření konfliktu, pokud by se situaci na jihu Kyrgyzstánu nepodařilo uklidnit.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme