Zámek Lemberk nabízí prohlídku Clam-Gallasovského apartmá

Zámek Lemberk u Jablonného v Podještědí dnes mimořádně nabízí prohlídku dosud nezpřístupněného Clam-Gallasovského apartmá, kde na návštěvníky čeká například rokokový salonek nebo klasicistní ložnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lemberk

Lemberk | Foto: kolektiv autorů

Clam-Gallasové patřili k nejvýznamnější šlechtě habsburských zemí. Kristián Filip Clam-Gallas vynikal jako podporovatel průmyslu, stavební činnosti a umění. Manželka jeho syna Josefína Karolína byla jednou z lásek Ludwiga van Beethovena, který pro ni složil několik svých skladeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

LB-Lemberk-mimořádné_prohlídky.mp3

Clam-Gallasové zámek Lemberk postupně opravili a vybudovali v něm zajímavé interiéry, některé jsou už zrekonstruované a návštěvníci je mimořádně uvidí. Kromě toho mohou vstoupit do právě renovovaného východního křídla zámku.

„Pyšníme se nově zrestaurovaným brněním, dominuje tam exkluzivní kus ze 16. století – je to maxmiliánská zbroj, která je krásně zdobená,“ říká Petr Weiss z Národního památkového ústav v Liberci.

Ivana Bernáthová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme