Rekonstrukce slavné bitvy připomněla porážku Napoleona u Waterloo

Napoleon odtáhl od belgického Waterloo i tentokrát jako poražený. Od slavné bitvy uplynulo 195 let. Výročí připomněla její rekonstrukce s třemi tisíci herci, dvěma stovkami koní a desítkami děl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Waterloo

Waterloo | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vojska císaře Napoleona Bonaparta na jedné a vévody z Welingtonu na druhé straně bojiště nastoupila tak jako před skoro dvěma staletími. Tehdy bitva trvala od 10 hodin dopoledne skoro do devíti večer.

Rekonstrukce pro asi 50 tisíc diváků byla ale jen dvouhodinová. Zúčastnili se jí členové spolků vojenské historie ze 17 zemí. Celkem jich byly 3 tisíce. Mezi nimi i asi 120 Čechů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekonstrukci památné bitvy přiblížil zpravodaj ČRo v Belgii Pavel Novák

„Chystáme se na tu smrt, že tady padnem někde. Je to podle historie, tak co se dá dělat,“ svěřil se ještě před bitvou Václav Řeha z Frýdku-Místku coby jeden z vojáků napoleonské armády.

I tentokrát se vše zprvu dobře vyvíjelo pro Francouze, ale pomoc pruských jednotek nakonec zajistila anglo-nizozemské armádě vítězství.

Před 195 lety se mrtví a zranění počítali na desítky tisíc. Dnes vyjížděla sanitka jen k jednomu zraněnému. Naštěstí to byl kůň.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme