ODS, TOP 09 a VV opět zasednou nad reformou zdravotnictví

Už počtvrté proberou odborníci z ODS, TOP 09 a Věcí veřejných reformu zdravotnictví. Na posledním jednání se už dohodli na změnách ve vzdělávání lékařů, lékové politice a na zákoně o zdravotnické záchranné službě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické zařízení. Ilustrační foto.

Zdravotnické zařízení. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Na počtu zdravotních pojišťoven se ale ani dnes pravděpodobně nedomluví. Martin Jan Stránský z Věcí veřejných znovu řekl, že tato strana stále trvá na tom, aby v Česku fungovala jen jedna jediná zdravotní pojišťovna.

„Na jedné straně je tady zdravotnictví chápáno jako určitý prostor, ve kterém funguje konkurence, ve kterém fungují určité podnikatelské byznysové principy, na druhé straně je tady moje představa, že státní zdravotnictví je službu, úřední služba,“ podotkl Stránský.

Jak ODS, tak TOP 09 jednu jedinou zdravotní pojišťovnu odmítají. „My si myslíme, že je dobře, když je konkurence ve zdravotních pojišťovnách. Naopak je třeba zavádět ještě větší škálu služeb, které mohou tyto pojišťovny poskytovat. Domníváme se, že jedna pojišťovna by nevedla k hospodárnému nakládání s penězi daňových poplatníků,“ shrnul Petr Pleva z ODS.

Podle místopředsedy Miroslava Kalouska z TOP 09 je to dokonce cesta k zestátnění zdravotnictví. „Tak jak ho známe před rokem 1989. A nemůže vést k ničemu jinému, než postupnému snižování kvality a dostupnosti zdravotní péče. Jsme zásadně proti tomu,“ zdůraznil Kalousek.

Lenka Jansová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme