Čína přestane vázat svou měnu na dolar

Čína přestane vázat svou měnu jüan na dolar. Společně s tím by se měl stát kurz yuanu flexibilnější. O víkendu to oznámila na svém webu čínská centrální banka. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg očekávají, že by tento krok mohl do konce roku vést k posílení yuanu o 1,9 procenta. Akciové trhy, komodity a některé měny v Asii na to dnes po ránu reagovaly posílením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěvníky hlavního města čeká ochutnávka kultury různých zemí světa.

Návštěvníky hlavního města čeká ochutnávka kultury různých zemí světa. | Foto: Robert Mikoláš

„Spíše než že by docházelo ke změně politiky čínské centrální banky, bych si vsadil na to, že jde o hru před summitem skupiny G20. Čínská národní banka řekla, že umožní flexibilní kurz měny, ale termín ‚flexibilní‘ není definován. Kurz čínské měny nicméně ráno posílil vůči dolaru o 0,33 procenta, což se může zdát málo, ale je to největší posílení za posledních 18 měsíců,“ říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji čínské ekonomiky mluvil na Rádiu Česko analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Jüan letos vůči euru posílil o 16,5 procenta. Evropa je přitom pro Čínu hlavním obchodním partnerem.

„Pro Evropu je to plus. V řadě čínských firem se v současnosti stávkuje za větší platy, čínské firmy nestíhají konkurenci ani se svojí cenovou politikou. Očekávám velice zajímavý vývoj i z hlediska českých firem. I pro americkou ekonomiku by to bylo pozitivní, americký export by totiž získal na síle,“ pokračuje Michl.

Podle Societe General by posílení yuanu povzbudilo čínské burzy. Dnešní vývoj napovídá, že by z něj profitovaly i další asijské trhy.

„Já bych si ovšem svými penězi nevsadil na to, že bude čínská měna jen posilovat. V Číně již dlouho nebyla žádná recese, krize a čínská ekonomika je strašně přehřátá,“ dodává analytik Michl.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme