V Polsku finišují divné volby. V zemi prý podobné nezažili

Prezidentské volby v Polsku míří do velkého finále. Do toho ze včerejšího prvního kola postoupili dva hlavní favoriti - Bronislaw Komorowski a Jaroslaw Kaczyński. Komentátoři, politici i voliči přiznávají, že po pádu komunismu Polsko takové volby nezažilo. Vyvolala je letecká katastrofa, ovlivnila je povodeň a rozhodne o nich dovolená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslaw Kaczyński ve volební místnosti

Jaroslaw Kaczyński ve volební místnosti | Zdroj: ČTK

„Dámy a pánové, toto jsou velmi důležité volby. Byl bych rád, kdyby se zúčastnilo co nejvíce Poláků,“ prohlásil lídr opozice Jaroslaw Kaczyński. A měl pravdu. Takové volby a takou kampaň Polsko ještě nezažilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Polsku finišují divné volby

„Kampaň byla divná a doufám, že taková už nikdy nebude. Drželi jsme smutek po tragédii, pak přišla první povodňová vlna a po ní hned druhá. Takže to byla kampaň nekampaň,“ říká mi Alexander Kwaśniewski, bývalý polský prezident.

„Byla tak výjimečná, protože byla velmi krátká a nečekaná. Žádná strana neměla čas se na volby připravit,“ hájí se Pawel Poncyljusz, mluvčí Jaroslawa Kaczyńského.

„Slabostí kampaně bylo to, že v ní chyběl obsah. Užívaly se především hesla, obrázky, symboly nebo tituly,“ kritizuje Kwaśniewski.

„A k tomu povodně, které měnily plány mítinků, takže to byla absolutně netypická kampaň,“ přiznává Poncyljusz, spoluautor předvolební strategie šéfa opozice.

Na jeho mítincích se velmi často zpívalo a nikde jinde jste neslyšeli tolik slov o vlastenectví. „Toužíme po tom, aby se pan Kaczyński stal prezidentem. Je to vlastenec. Pokud nevyhraje, tak my prostí lidé vyjdeme do ulic,“ varovala mě jedna z jeho voliček.

Silný stát, nebo nic

Polsko je nejdůležitější. To i nadále zůstává hlavním heslem kampaně Jaroslawa Kaczyńského. „Polsko musí být buď silným státem, anebo nebude vůbec,“ hlásal z tribun bratr tragicky zesnulého prezidenta. Nepřekvapil, když se rozhodl, jak sám říká, dokončit dílo bratra.

Bronislaw Komorowski u voleb | Foto: ČTK/AP

„Čekal jsem, že bude kandidovat, protože Jarek je bojovník. Nevzdává se. Málokdo to ví, ale na střední škole jsme spolu chodili do juda,“ říká mi bývalý spolužák Kaczyńského Marek Maldys. „Seděli jsme spolu v lavici a netušil jsem, že bude premiérem, šéfem strany a třeba i prezidentem,“ doplňuje.

„Pana Komorowského neznám. Sice si ho vážím, ale hlasovala jsem pro Jarka, kterého si pamatuji od dětství jako spolužáka mého syna,“ zdůvodnila svou volbu starší paní.

K urnám však přišla jen polovina voličů. Proč tak málo? „Taky bych se to rád dozvěděl, ale nikdo mi nemůže vysvětlit, proč je účast v Polsku tak nízká. Věřím však, že se to zlepší,“ řekl novinářům Jaroslaw Kaczyński. Oba hlavní kandidáti ovšem dělali, co mohli, aby Poláky k volbám nalákali.

„Je potřebné přesvědčit lidi, že hlasování ve volbách má smysl. Spousta Poláků se totiž o politiku vůbec nezajímá a pak si stěžují, kdo jim vládne,“ tvrdil mi na jednom z mítinků člen štábu pana Komorwského, který zvolil velmi kontaktní způsob oslovování voličů.

„Polsko velmi dlouho bojovalo za demokracii. Teď ji máme a volby jsou její základní součástí, takže je potřeba hlasovat a využívat této možnosti,“ nabádá exprezident Kwaśniewski.

Za dva týdny mají Poláci šanci na reparát. To už se dozvíme jméno nového polského prezidenta. „Práce bude dost, takže prezident se určitě nebude nudit a my s ním, ať už to bude kdokoliv,“ dodává Alexander Kwaśniewski.


Zvětšit mapu: Polsko

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme