Orbán připravuje Maďary na tvrdá ekonomická opatření

Maďarská ekonomika je podle tamního premiéra před kolapsem. Viktor Orbán prohlásil, že hospodářství země je v horším stavu, než se zdálo, a řekl, že vláda připravuje opatření, která mají pád ekonomiky zastavit. Maďary proto čeká například reforma daní nebo zmrazení platů ve státní správě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Podle analytika kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny Jana Jedličky výroky maďarského premiéra nebyly určeny pro finanční analytiky, ale pro Maďary, které čeká velké šetření:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodářskou situaci v Maďarsku na Rádiu Česko rozebral analytik kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny Jan Jedlička.

„Výrok Orbána bych vnímal v tom kontextu, že je směřován výrazně na domácí publikum. Snaží se připravit domácí publikum na úsporné kroky a velice drastickou úspornou kůru. Podle mého názoru jde spíše o to uvést na scénu blížící se velice tvrdá opatření.“

Nový vládní plán na oživení maďarské ekonomiky počítá s úsporami ve státní správě, banky budou platit mnohem vyšší daně než dosud, naopak se sníží daně pro podnikatele.

„Já v tomto úsporném balíčku nacházím velice racionální kroky jako například snižování platů ve státní správě. Na druhou stranu příliš nerozumím situaci, kdy Maďarsko se propadá do státních dluhů, aby ještě snižovalo přímé daně. Snižováním přímé daně je rozhodně správná cesta, ale ne v situaci kdy jste zadlužení až na půdu,“ komentuje kroky maďarské vlády Jedlička.

Analytik kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny ale nejvíce kritizuje vysoké zdanění bank, které je podle něj až diskriminační: „Z hlediska ekonomické racionality mně skutečně nepřijde vhodné zaměřit se na jeden sektor, a to na bankovnictví, a zdanit ho sedminásobně více než je zdaňováno nyní. To skutečně zavání až nějakou diskriminací.“

Alena Adamcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme