25. 6.

21. červen 2010

Joana Rios - 3 Desejos

Hudební vizitkou Portugalska je vysoce poetický a nostalgický styl fado, osudové balady o touze, lásce a zklamání, které v poslední dekádě úspěšně pronikly i za hranice portugalsky mluvících zemí. Portugalsko má ovšem i vynikající jazzovou scénu a najdeme tu i velmi zajímavé umělce, kteří jdou vlastní cestou bez ohledu na vžité žánrové kategorie. Jedním z takových tvůrců-individualistů je zpěvačka Joana Rios. Původně působila jako hlasový pedagog, učila na renomované jazzové hudební škole, a až před dvěma lety se rozhodla, že se vydá na sólovou dráhu. Joana Rios čerpá z jazzu i z hudby portugalsky mluvícího světa včetně Brazílie. Dnes uslyšíme její poslední album, Tres Desejos, Tři přání.

SuaveAssim Ando Eu Joana Rios prošla velmi pestrou hudební průpravou, její první inspirací byl jazz, natočila album věnované Elle Fitzgerald, později vydala album inspirované bossa novou a dalšími brazilskými žánry, a na její novince 3 Desejos slyšíme dokonce ozvěny tanga.

Qué Triste Va A Ser El Otono

Madalena Do Mar

Joana Rios se narodila před 34 lety v Lisabonu a patří k velmi všestranným tvůrcům, vedle svých vlastních alb natáčí i s jinými umělci jako aranžérka a producentka. K aranžérsky nejvýraznějším skladbám jejího alba patří Simples E Perfeito Aviso, Jednoduché a perfektní varování, s decentní dechovou sekcí a elektrickými varhanami.

Simples E Perfeito Aviso

Luz De Outono

Alfonsina Y El Mar

Mal Em Paris

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.