Sobotka: Motejla by měla nahradit Kovářová

Nástupkyní zesnulého Otakara Motejla by na ombudsmanském postu měla být současná ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Rádiu Česko to řekl předseda Senátu Parlamentu České republiky a člen grémia ODS Přemysl Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniela Kovářová - ministryně spravedlnosti ČR.

Daniela Kovářová - ministryně spravedlnosti ČR. | Foto: Tomáš Adamec

"V daném okamžiku by ombudsmanství měl vést ten, kdo zná právní prostředí. Jde totiž často o právní ochranu těch, kteří už nemají jiný záchytný bod, než je ombudsman," konstatoval v diskusním pořadu Studio Česko Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

V Senátu se sešly nominace šesti kandidátů. Mezi nominovanými jsou současná ombudsmanova zástupkyně Jitka Seitlová, její předchůdkyně v této funkci Anna Šabatová, někdejší poslanec a předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása a další bývalý poslanec, současný náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal, který je prezidentem výboru evropské asociace lidí s mentálním postižením a jejich rodin Inclusion Europe.

Na poslední chvíli se objevila jména předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové a ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Tu navrhnul senátor ODS Jiří Žák. Kovářová je favoritkou občanských demokratů v Senátu, i když oficiální podporu jí klub ODS ještě nevyjádřil.

"Ta diskuse se vedla, ale zatím nebyla na klubu, povedeme ji až zítra (v úterý)," uvedl ve vysílání Rádia Česko Přemysl Sobotka.

Senát má stejně jako prezident možnost vybrat dva kandidáty. Nástupce Otakara Motejla budou z nominací Senátu a prezidenta republiky vybírat poslanci zřejmě v červenci.

Marián Vojtek, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme