Stovky sudů s chemikáliemi našli hasiči v Úžicích na Mělnicku

V Úžicích na Mělnicku vznikla pravděpodobně nelegální skládka nebezpečného odpadu. Toxické chemické látky měli do bývalého vepřína přestěhovat v uplynulých třech měsících ze sousedního Dřínova zaměstnanci společnosti, která se jejich výrobou zabývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka nebezpečného odpadu

Skládka nebezpečného odpadu | Foto: Pozďátky bez jedů

Jak Radiožurnálu řekla dřínovská starostka Jitka Bocková, v 500 až 600 sudech a kanistrech byly mimo jiné barvy, fermeže, laky či ředidla.

„Bylo tam toho docela dost. Tam nebylo ani vidět, jak to míchají, zda to přelévají ze sudu do sudu či z kanistru do kanistru. Nebyla tam žádné záchytné vany, nic takového. Betonová podlaha byla prašná. Kdyby na to například hasiči pustili vodu, tak by to bylo katastrofální pro lidi kolem,“ uvedla starostka.

Několik desítek sudů bylo prázdných nebo otevřených. Místo prohlédli i inspektoři z odboru životního prostředí radnice v Kralupech nad Vltavou, pod kterou Úžice spadají. K úniku látek, ani k ohrožení zdraví lidí zatím nedošlo. Úžice ale budou požadovat likvidaci skládky.

„Obec Úžice ani obecní úřad Úžice nevydaly žádné povolení k uskladnění takovýchto látek v tomto areálu. Budeme požadovat jejich odstranění,“ potvrdil starosta David Hrdlička.

Areál je podle starosty určený pro živočišnou výrobu. „I když v současnosti tam žádná živočišná výroba neprobíhá, může ji tam vlastník kdykoliv zavést. Tak si myslím, že by tam tyto látky neměly být,“dodal.

Katarína Brezovská, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme