Kontroverzní mediální zákon projednává nová maďarská vláda

Média v Maďarsku bijí na poplach. Nový maďarský parlament se totiž chystá přijmout komplexní mediální zákon, který má podle opozice, ale i nezávislých expertů, zajistit vládní většině nad médii kontrolu. Na příslušných novelách se v parlamentu intenzivně pracuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vše se dá snadno ovládat přes internet

Vše se dá snadno ovládat přes internet | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Hlavní změnou je vytvoření jedné rady pro všechna veřejnoprávní média, tedy pro dvě televize, rozhlas a národní agenturu. Složení této rady nebude paritní jako doteď, ale dvoutřetinovou většinu bude mít vládní strana jako v parlamentu. Šéfa této rady by měl jmenovat premiér, a to na devět let,“ uvedl spolupracovník Radiožurnálu Gregor Martin Papucsek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Paucsek v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Podle jeho slov v Maďarsku existují i zárodky snah o postupné „umravnění“ internetu, blogů, komerčních televizních stanic, rozhlasu, tištěných médií a vůbec celého maďarského mediálního světa.

Diskutovanou a kritizovanou pasáží je také ta, která se týká povinnosti zveřejňovat opravu i na názor, stejně jako je tomu na Slovensku. Mezi maďarskými novináři tento návrh vyvolal zděšení. Podle Gregora Martina Papucska jde o nesmysl, který naprosto odporuje svobodě slova a názoru.

„Už jsem zaslechl zmínky o Orwellovi a výzvu, aby Svobodná Evropa obnovila vysílání v maďarštině. Samozřejmě je to přehnané, ale svědčí to o charakteru tohoto zákona,“ dodal.

Několik částí balíku by mělo být schváleno už dnes. Celkově by měl začít platit za týden. Balík návrhů nepředkládá vláda, která není u moci ještě ani měsíc, ale jde o poslaneckou iniciativu.

„Navrhnout tyto novely se rozhodli dva poslanci za vládní stranu FIDESZ. V tomto případě nejsou potřebné zdlouhavé konzultace a jednání s novinářskou obcí či jinými organizacemi a vše je možné dojednat v parlamentu během tří týdnů. V maďarské parlamentní praxi je něco takového bezprecedentní,“ uzavírá spolupracovník Radiožurnálu.

Gregor Martin Papucsek, Daniela Pavlíčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme