Slovensko má šanci na lepší mezinárodní rating

Podobně jako Česká republika může i Slovensko čekat zlepšení svého mezinárodního ratingu. Ratingová agentura Fitch to podmiňuje stabilitou příští slovenské vlády. Tu by měly sestavit pravicové strany, které slibují stabilizaci veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahrádky u restaurací a kaváren

Zahrádky u restaurací a kaváren | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Agentura Fitch předpokládá, že Slovensko by si ze svého současného ratingu závazků v cizí měně na úrovni A plus mohlo polepšit. Pokud se skutečně vlády ujmou čtyři pravicové strany a uskuteční svůj reformní program, a hlavně srazí tempo státního zadlužování.

Schodek slovenského státního rozpočtu za poslední dva roky významně stoupl na 6,8 procenta HDP. Ekonomové se shodují, že Slovensko musí šetřit.

Pravicová vláda by měla zarazit hlavně sociální dárky, které pro občany přichystal dosavadní kabinet Roberta Fica, například vyplácení mimořádných důchodů.

Začátkem června zlepšila agentura Fitch ratingový výhled také České republice.

Vojtěch Berger, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme