Němečtí meteorologové vyvracejí některé mýty o počasí

Těší se jih Německa slunečním paprskům více než sever? Prší na severu víc než na jihu? Německý časopis Spiegel zveřejnil nejnovější data o počasí a dospěl k překvapivým závěrům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polojasná obloha

Polojasná obloha | Foto: Jan Rosenauer

Teplota za posledních sto let stoupla o necelý stupeň, říká studie německé meteorologické služby. Nejslunnější místa ovšem nejsou překvapivě na jihu, ale na severu Německa. Nejhorší počasí panuje na západě. Tam také výrazně víc prší než na východě.

Jaro přichází podstatně dříve a je teplejší. Stromy a kytky tak kvetou víc, což ovšem alergici nijak neocení. Jedním z nejpříjemnějších měsíců je duben, kdy prší mnohem méně než v minulosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější data o počasí shrnuje berlínská zpravodajka Čro Klára Stejskalová

Ostrovy v Severním moři jsou tak podle meteorologů lákavým místem pro první dovolenou. Minimálně pro rybáře.

Trochu mne zaskočila informace, že Berlín s průměrnou teplotou 19 stupňů je v létě spolu s Frankfurtem nad Mohanem a Freiburgem nejteplejším městem v Německu. Po dvouměsíčním pobytu se mi to zatím nezdá, ale pravda, léto začalo teprve včera.

Zato zimy se děsím už teď, bývá tu prý mnohem chladněji než ve zbytku země. Třeba se ale meteorologové mýlí.

Tvrdí totiž, že v Německu se projevuje globální oteplování, že v příštích letech teploty vzrostou o dva stupně a sníh budeme po roce 2030 znát jen z fotografií a obrázků. My v Čechách ale dobře víme, že globální oteplování je jen takový mýtus.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme